Dostupni linkovi

Turska: Uhapšeno 400 izbeglica koje su krenule ka Grčkoj


Turska policija uhapsila je 435 migranata, većinom Sirijaca, koji su pokušali da stignu do grčkog ostrva Lezbosa iz Ajvačika, u severozapadnoj turskoj oblasti Marmara, javila je danas zvanična novinska agencija Anadolija.

Privedena su trojica Turaka osumnjičenih da su im pomagali, i biće izvedeni pred sud, navela je agencija. Po turskim zakonima, krijumčari ljudima mogu da dobiju do osam godina zatvora. Među uhapšenim migranitima ima muškaraca, žena čak i dece iz Sirije, Avganistana, Mjanmara i Pakistana, naveo je isti izvor. Najviše je Sirijaca, 345.

Policija je u operaciji zaplenila dva broda, dva motorna čamca i veliki broj pojaseva za spasavanje. Migranti su posle ispitivanja u policiji prebačeni u izbeglički kamp. Oni mogu prema turskim propisima da dobiju kaznu od 2.200 turskih funti (700 evra).

Broj izbeglica koje pokušavaju da pređu na grčka ostrva iz Turske je jako porastao zbog toplog leta i povoljnih vremenskih prilika. Prelaz preko mora ka Grčkoj je kratak, ali opasan.

U utorak se utopilo pet Sirijskih izbeglica koji su krenuli iz Bodruma kada se čamac u kojem su bili sa još 24 osobe, prevrnuo i potopio. Po navodima direktora Centra za istražuivanje o azilu i migracijama sa sedištem u Ankari, četiri godine od početka građanskog rata u Siriji, većina sirijskih izbeglica, od kojih 1,8 milion živi u Turskoj, izgubila je nadu da će se jednog dana vratiti kući, i okreću se ka Evropi.

Turske službe su u jednom mesecu spasle skoro 18.300 izbeglica u Egejskom moru, javila je ove nedelje turska vlada. U prvih sedam meseci ove godine 124.000 izbeglica stiglo je na obale Grčke, što je povećanje od 750 odsto odsto u odnosu na 2014. godinu, prema proceni UN-a. Samo u toku prošlog meseca u Grčku je stiglo 50.000 izbeglica.

XS
SM
MD
LG