Dostupni linkovi

SE: Hrvatsku da poštuje Evropsku povelju o jezicima


Savet Evrope (SE) izrazio je žaljenje zbog odluke gradskog veća u Vukovaru da izmeni Statut i ukine upotrebu dvojezičnih tabli na latiničnom i ćiričnom pismu na institucijama, trgovima i ulicama, i pozvao Hrvatsku da poštuje Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima.

Komitet Ministara SE je još 15. aprila preporučio da "hrvatske vlasti nastave napore u pravcu podizanja svesti i tolerancije prema jezicima manjina, u svim domenima, uključujući upotrebu tabli i lokalnih imena sa ćiriličnim natipisima", navodi SE u saopštenju.

SE ponavlja da je upotreba jezika manjina na zvaničnim tablama mera koja ima značajan pozitivan efekat kada je reč o prestižu i javnoj svesti o jeziku manjine.

Tu poziciju, kako navode, podržava Komitet ministara SE, koji je proteklih godina usvojio nekoliko preporuka o upotrebi manjinskih jezika na javnim tablama.

"Savet Evrope otuda veoma žali zbog uklanjanja tabli na manjinskim jezičima vandalskim aktima ili na osnovu formalne odluke koja ima za cilj ograničavanje prisustva manjinskog jezika u javnosti, i poziva relevantne državne vlasti u svim zemljama članicima da u potpunosti primenjuju odredbe Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG