Dostupni linkovi

Kitarović: Izjave Pupovca ne doprinose pomirenju


Foto: Rojters
Foto: Rojters

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović odgovorila je na svom fejsbuk profilu predsedniku Srpskog narodnog veća Miloradu Pupovcu da je njegova izjava u kojoj je naveo da bi se ogradio od izjava Tomislava Nikolića kada bi se ona ogradila od uzvikivanja “Ubij Srbina“, ne doprinosi poverenju i suživotu većinskog hrvatskog naroda i pripadnika nacionalnih manjina, posebno srpske.

“Ponosna sam na dostignuti nivo zaštite prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj, koja je jaka onoliko koliko su zaštićeni njeni najranjiviji građani. Na političarima je odgovornost da delima i rečima gradimo poverenje i omogućavamo suživot hrvatskog naroda i nacionalnih manjina“, navela je Kitarovićeva.

Prema njenim rečima, izjave Pupovca ne doprinose tome.

“One se mogu razumeti jedino u kontekstu predstojećih izbora, ali će oni proći, a za popravljanje narušenih međunacionalnih odnosa biće potrebno mnogo vremena i truda. Stoga, pozivam na odgovorno i tolerantno političko delovanje, makar ono ponekad i ne donosilo poneki glas više“, zaključila je Kitarovićeva.

Pupovac je rekao da bi se odrekao izjave Tomislava Nikolića "Hrvatska slavi državu koju je osnovao Ante Pavelić", ukoliko se Kitarovićeva ogradi od parola “Ubij Srbina“ i “Za dom spremni“.

XS
SM
MD
LG