Dostupni linkovi

Vučić: Nisam deprimiran negativnim odgovorima sa svih strana


Premijer Srbije Aleksandar Vučić nastaviće da se zalaže za inicijativu o zajedničkom danu sećanja na sve žrtve u sukobima na prostoru bivše Jugoslavije. “Nisam deprimiran negativnim odgovorima koji dolaze sa svih strana i govoriću o toj ideji u Beču 27. avgusta na konferenciji o zapadnom Balkanu”, rekao je Vučić nakon razgovora sa predsednikom Srpskog narodnog vijeća i potpredsednikom Samostalne demokratske stranke iz Hrvatske Miloradom Pupovcem.

Inicijativa o zajedničkom danu sećanja nije marketinški trik, kaže premijer Srbije Aleksandar Vučić, jer da je tako, objašnjava, dopala bi se stanovništvu u Srbiji. Tvdi da je protiv toga uglavnom većina naroda i u našoj zemlji.

“Nimalo nisam deprimiran svim odgovorima koje sam sa svih strana dobio a koji su negativni. Pošto sam čuo gospodina Servera, koji kaže da ga interesuje da li bi Srbija prihvatila da je to došlo od Izetbegovića ili Milanovića, evo ja mu javno odgovaram: prihvatili bismo odmah. I voleli bismo da je takva inicijativa došla recimo od gospodina Izetbegovića ili gospodina Milanovića zato što mislimo da takva inicijativa vredi više od onih inicijativa koje nam dođu iz Brisela ili drugih centara moći”, kaže Vučić.

Nije reč o relativizaciji zločina jer se u ovoj ideji govori samo o žrtvama a ne o krivcima za rat i zločincima, navodi dalje Vučić, uveren da će njegova ideja na kraju biti prihvaćena od svih.

Predsednik Srpskog narodnog vijeća i potpredsednik Samostalne demokratske stranke iz Hrvatske Milorad Pupovac kaže da je obnavljanje poverenje među zemljama regiona ključno za njihov razvoj.

“Neće ničija politika sjećanja pri tome biti dovedena u pitanje, ali će kroz dijalog o tome, kroz poziv na obnovu povjerenja, pristupi u politikama sjećanja biti siguran sam drugačiji. I utoliko mi pozdravljamo činjenicu da se Srbija trajno opredelila za doprinos miru, opredelila trajno za doprinos povjerenju i stabilnosti u regiji”, rekao je Pupovac.

Vučić je najavio da će u dogledno vreme a u dogovoru sa Zagrebom posetiti srpsku zajednicu u Hrvatskoj.

“Ja sam dobio poziv od gospodina Pupovca, zajednički ćemo da odredimo kada će to da bude da nikome ne pravimo probleme već da to bude na radost i naših domaćina u Zagrebu, a ne da imamo bilo kakvih političkih sukoba, to nam ne pada na pamet. Ali kada bude zgodan momenat posetio bih i srpsku zajednicu u Hrvatskoj i razgovarao sa našim ljudima tamo gde oni žive. To mogu i danas da uradim, ali ne želim to da radim upravo zbog činjenice da imamo krhku regionalnu stabilnost i da želimo to da uradimo zajednički u dogovoru sa našim prijateljima iz Zagreba”, rekao je Vučić.

Premijer Srbije izjavio je da su on i Pupovac dogovorili više zajedničkih mera, ali nije želeo da ulazi u detalje.

“I određene organizacije će imati budžetsku podršku Republike Srbije a pripadaju Srbima na teritoriji Republike Hrvatske. Mi smo dogovorili na veoma konkretan način četiri važne stavke za gospodina Pupovca, za Srbe u Hrvatskoj. Ne bismo ulazili u detalje. Nije nikakva velika tajna, ništa ne radimo ni protiv koga, samo gledamo kako i na koji način da pomognemo svom rodu”, naveo je Vučić.

XS
SM
MD
LG