Dostupni linkovi

logo-print

Na Kubi privedeno oko 90 pripadnika opozicije


Oko 90 pripadnika kubanske opozicije privedeno je posle skupa na kojem su demonstransti nosili maske s likom američkog predsednika Baraka Obame, aludirajući na uspostavljanje diplomatskih odnosa između SAD i Kube.

Policajci u uniformi i civilu uhapsili su u nedelju uveče demonstrante dok su se vraćali kući posle skupa opozicione grupe "Dame u belom" održanog blizu jedne crkve u Havani.

Mnogi okupljeni su i dalje nosili maske s Obaminim likom posle skupa održanog uoči otvaranja američke ambasade u Havani. Očekuje se da će američki državni sekretar Džon Keri u petak prisustvovati svečanom otvaranju te ambasade, nakon što je u julu otvorena kubanska ambasada u Vašingtonu.

"On (Obama) je odgovoran za sve što se dešava na Kubi. Obama treba da kubanskoj vladi nametne određene uslove kako bi prestalo kršenje ljudskih prava na ostrvu", izjavila je predsednica opozicione grupe "Dame u belom" Berta Soler.

"Dame u belom" je najpoznatija opoziciona grupa na Kubi koja je 2005. godina osvojila nagradu Saharov Evropskog parlamenta koja se dodeljuje za borbu u zaštiti ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG