Dostupni linkovi

Beograd: Odšteta Albancima zbog kršenja ljudskih prava


Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je dve presude kojima je Srbija dužna da šestorici kosovskih Albanaca iz Glogovca isplati odštetu od 125.000 do 370.000 dinara zbog odgovornosti za torturu i nezakonito hapšenje, saopštio je danas Fond za humanitarno pravo (FHP).

FHP navodi da je reč o šestorici Albanaca - Behramu Sahitiju, Elmiru Musliu, Enveru Baleciju, Fatonu Halilaju (13), Sadiku Limaniju i njegovom bratancu Agimu koje su pripadnici MUP-a Srbije u maju 1999. godine uhasili, zatim sproveli najpre u zatvor u Lipljanu, a potom u Zabelu kod Požarevca.Pritvorenici su, kako navodi FHP, od trenutka hapšenja i tokom boravka u pritvoru svakodnevno bili izloženi zlostavljanju i torturi.

"Zbog mučenja i surovog postupanja prema njima, svih šest muškaraca danas trpe ozbiljne psihičke i fizičke posledice po svoje zdravlje", ističe se u saopštenju FHP koji je 2010. godine u ime bivših pritvorenika podneo tužbe protiv Srbije, tražeći naknadu štete za pretrpljene duševne bolove usled umanjene životne aktivnosti, kao posledice torture i neosnovanog boravka u pritvoru, u iznosima između 400.000 i 500.000 dinara.

FHP navodi da je odlukama utvrđeno pravo na odštetu zbog kršenja osnovnih ljudskih prava, ali negoduje zbog "neopravdano niskih dosuđenih iznosa" uz ocenu da i obrazloženja presuda ukazuju na nameru umanjivanja odgovornosti države za rasprostranjenu torturu nad kosovskim Albancima tokom 1999. godine.

Advokati FHP-a su uložili žalbe na ove presude Apelacionom sudu u Beogradu.

XS
SM
MD
LG