Dostupni linkovi

Gorbačov: SAD glavna prepreka svijetu bez nuklearnog oružja


Svijet bez nuklearnog oružja je teško postići kada jedna država troši više na oružje nego sve ostale zajedno, izjavio je bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov u intervjuu za njemačke novine.

"Nuklearno oružje je neprihvatljivo. Činjenica da može izbrisati cijelu jednu civilizaciju s lica zemlje je ono što ga čini posebno nehumanim. Ovakvo oružje nikada prije nije postojalo i ne bi smjelo da postoji ni sada. Ako ga se ne riješimo, prije ili kasnije će biti upotrijebljeno", rekao je Gorbačov za "Der Spiegel".

On je upozorio da postoje velike prepreke za svijet bez nuklearnog oružja, prenio je Sputnik News.

"Da li stvarno možemo zamisliti svijet bez nuklearnog oružja ako jedna zemlja ima toliko konvencionalnog oružja da njen vojni budžet prevazilazi sve druge zemlje zajedno? Ta zemlja bi uživala potpunu vojnu nadmoć ako bi se nuklearno oružje uklonilo", kazao je Gorbačov.

Kada je upitan da li misli na SAD, Gorbačov je odgovorio: "Tako je. Amerika je nesavladiva prepreka na putu ka svijetu bez nuklearnog oružja. Zato moramo vratiti demilitarizaciju na dnevni red međunarodne politike".

XS
SM
MD
LG