Dostupni linkovi

Grčka isplatila MMF-u 186,3 miliona evra


Grčka je uplatila tranšu kamata Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) u iznosu od 186,3 miliona evra, potvrdila je ta međunarodna institucija, čime je zvanična Atina izbegla kašnjenje u otplati kredita, u trenutku kada sa kreditorima pregovara o trećem spasilačkom paketu.

"Grčka je platila troškove po osnovu kamata koje su joj u četvrtak (6. avgusta) dospele na naplatu u visini od 186,3 miliona evra", navodi se u saopštenju MMF-a, prenosi Frans pres.

Ovom uplatom, Grčka je prvi put od početka juna na vreme platila svoje obaveze prema MMF-u, i preostaje joj još otplata ukupno 22 milijarde evra duga prema toj instituciji, pri čemu naredna prva rata od 307 miliona evra dospeva 1. septembra.

Krizom pogođena Grčka je 30. juna propustila vraćanje 1,5 milijardi evra duga MMF-u, zbog čega je postala prva razvijena zemlja koja je zakasnila u izmirivanju obaveza prema tom međunarodnom kreditoru. Dve nedelje nakon toga, zvanična Atina je propustila otplatu rate duga MMF-u od 456 miliona evra.

Kada se Grčka krajem juna našla u docnji, MMF joj je zamrznuo pristup svojim sredstvima, kao i tekućim finansijskim programima Fonda koji su namenjeni Grčkoj.

Ipak, zvanična Atina je 20. jula platila dve milijarde evra duga MMF-u, pošto je primila kredit za premošćavanje od Evropske unije.

Predstavnici MMF-a, Evropske komisije i Evropske centralne banke trenutno borave u Atini radi izrade detalja trećeg paketa pomoći Grčkoj.

XS
SM
MD
LG