Dostupni linkovi

Šef delegacije EU pod pritiskom Vlade Crne Gore


Mitja Drobnič
Mitja Drobnič

Odnosi između kancelarije Evropske komisije u Podgorici i Vlade Crne Gore već duže su u fokusu domaćih medija, a ulje na vatru je dodao članak iz ljubljanskog „Dela“ koji je objavio da je Vlada Crne Gore tražila smjenu šefa Delegacije EU u Crnoj Gori.

Za tri godine koliko je u Crnoj Gori šef delegacije EK Mitja Drobnič više puta se našao na udaru vlastima bliskih medija zbog izjava o nepromjenljivosti vlasti, kritičkom odnosu prema Vladinim reformama, zbog odluke da MANS-u Vanje Ćalović bude dodjeljen grant za praćenje lokalnih izbora. I sam premijer Milo Đukanović je u par navrata kritikovao politiku kancelarije EK u Podgorici ocjenjujući da se miješaju u izborni proces u Crnoj Gori. Osim konstatacije da je Mitja Drobnič žrtva planiranih napada zbog kritičnosti prema Vladi, u tekstu ljubljanskog dnevnika „Delo“ se tvrdi da je premijer Milo Đukanović pokušao je da izdejstvuje njegovu smjenu.

Ovim povodom danas se oglasila i portparolka EU za susjedstvo i pregovore o pridruživanju, Maja Kocijančič porukom da šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Mitja Drobnič, ima punu podršku sjedišta u Briselu i posao obavlja u skladu sa svojim mandatom. Kocijančić je reagovala povodom negativnog izvještavanja pojedinih medija u Crnoj Gori o institucijama EU i njenim predstavnicima i saopštila da su ti navodi neosnovani i ranije demantovani.

Smatrajući da postoje zategnuti odnosi između vlasti i delegacije EU, predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije Slaven Radunović iz Demokratskog fronta kaže, da je vrh vlasti relativno lako obezbjeđivao naklonost međunarodne zajednice, ali da je uzrok problematičnih odnosa što ovoga puta evropska delegacija radi svoj posao:

„Naravno ja sam upoznat sa činjenicom da je gospodin Đukanović bio vrlo nezadovoljan odnosom delegacije EU i posebno gospodina Drobniča. Reći ću, iz razloga što su ljudi radili svoj posao. Znači oni su sprovodili politiku Evropske komisije i ukazivali su u Crnoj Gori na iste one anomalije na koje je ukazivala i Evropska komisija, s tim što su to radili i na zahtjeve domaćih novinara i prilagođeno pojedinim političkim događajima u Crnoj Gori, kada to očigledno gospodinu Đukanoviću nije odgovaralo. Mislim da je ovo prava slika režima u Crnoj Gori koji itekao zna da se hvali bilo čime što dolazi iz Evropske komisije ili Evropske unije, ali kada naiđe na kritiku ili kada naiđe na nekog političara koji nije baš spreman da uđe u 'prijateljske' odnose sa Đukanovićem i njegovim režimom onda se taj označava kao neprijatelj države i trudi se na svaki mogući način da se eliminiše njegov politički uticaj.“

U Demokratskoj partiji socijalista ne vjeruju da su odnosi na relaciji Vlada – delegacija EU zategnuti, međutim Predrag Sekulić član Odbora za evropske integracije kaže da država reaguje kada se pređe granica diplomatske prakse:

„Pa ne bih rekao da u ovom trenutku postoje problematični odnosi, kako ste vi to definisali, između pojedinih predstavnika EU koji su u Crnoj Gori i zvaničnih vlasti u Crnoj Gori. Rekao bih da je mislija diplomata iz Brisela jasno ograničena sa crnogorskom suverenošću. I mislim da treba da njeguju dobru diplomatsku praksu, a to je nemješanje u unutrašnje stvari Crne Gore. Ukoliko se pređe granica sasvim je normalno da reaguju vlasti u Crnoj Gori iz prostog razloga što nije u nadležnosti bilo koga iz Brisela ili iz neke druge države da se miješa u ono što su unutrašnje stvari Crne Gore, a to se prije svega odnosi na sve ono što je demokratski postupak izbora vlasti sa jedne strane, a sa druge strane i onoga što je garantovano Ustavom Crne Gore i crnogorskom nezavisnošću.“

Paralelno sa ovim tvrdnjama Vladi bliski mediji bave se još jedinim aspektom odnosa crnogorske vlasti i Evropske Unije. Naime inicijativa šefa diplomatije Igora Lukšića iz 2013 godine o povezivanju zemalja konstituisanjem „balkanske šestorke“, stavljena je u kontekst, kako se navodi, tadašnjih tajnih ciljeva briselske administracije na čijem je čelu bio Štefan File.

Iz Ministarstva vanjskih poslova nismo dobili komentar na tekst objavljen u podnedjeljak u „Dnevnim novinama“ u kojem se na implicitan način tvrdi da je, inicijativa iz 2013 godine o formiranju „balkanske šestorke“, osmišljena u kabinetu Štefana Filea, sa ciljem da uspori evropske integracije Crne Gore i posluži za rušenje vlasti u Crnoj Gori i premijera Mila Đukanovića. Uz to list tvrdi pozivajući se neimenovan izvor u Briselu, da je upravo Fileov plan o povezivanju Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, preuzelo crnogorsko ministarstvo na čelu sa Igorom Lukšićem predstavljajući ga kao svoj.

XS
SM
MD
LG