Dostupni linkovi

logo-print

Hrvatska predsednica otkazala odlazak na otvaranje Sueca


Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović otkazala je odlazak na otvaranje novog Sueckog kanala zbog, kako se navodi, iz njenog kabineta, vladinog politikanstva i nedostatka vizije.

Grabar Kitarović i čelnici triju hrvatskih lučkih uprava trebalo je da u četvrtak prisustvuju otvaraju Sueckog kanala 2, novog pravca jednog od najprometnijih plovnih putova na svetu.

Nakon svih obavljenih priprema prošle sedmice i izdatih egipatskih viza za jednodnevno putovanje, lučke uprave su jedna po jedna otkazale odlazak na taj istorijski dogadjaj, neke uz obrazloženje da su prezaposlene prihvatom kruzera.

U kabinetu predsednice smatraju da to "nije bilo slučajno, nego organizovano". Lučke uprave, kako se objašnjava, u nadležnosti su Ministarstva pomorstva, saobraćaja i infrastrukture, odnosno ministra Siniše Hajdaša Dončića.

Egipat je pre dve sedmice počeo da testira drugi pravac kroz Suecki kanal, novi plovni put koji će omogućiti bolju protočnost i povećanje prometa u kanalu.
Ta infrastruktura, nazvana Suecki kanal Axis, duga 72 km, delomično prati Suecki kanal koji povezuje Crveno i Sredozemno more.

Predsednik Abdel Fatah al Sisi počeo je taj projekt u avgustu 2014. uz veliku pompu i ambiciozan cilj da ga završi za godinu dana.

Postojeći Suecki kanal izgradjen je pre 146 godina i jedan je od najprometnijih plovnih putova u svetu te važno mesto medjunarodne trgovine.

Al Sisi je na otvaranje pozvao predsednicu Grabar-Kitarović, francuskog predsednika Francoisa Olanda, grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, srpskog ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića, te državnike iz Azije i Afrike.

Na Pantovčaku ističu da Hrvatska, Francuska i Italija imaju najveći interes za otvaranje novog kanala, jer su njihove luke najbliže i mogle bi biti ulazne tačke za azijska tržišta u Evropu.

Prošle je godine robni promet kroz Suecki kanal bio 962 milijuna tona. Promet luke Rijeka iznosio je 2,29 milijuna, Ploča 2,6, a Zadra 377.000 tona, odnosno ukupno 0,5 posto u odnosu na Suec.


XS
SM
MD
LG