Dostupni linkovi

Preuzimanje odgovornosti – buduća praksa ili izuzetak


Nebojša Medojević
Nebojša Medojević

Jedan poziv koji je opozicioni Pokret za promjene uputio građanima, a koji je rezultirao, za njih visokom cijenom sudske odluke, završen je reakcijom koja je potpuni novitet za crnogorsku političku scenu.

Malo je vjerovatno da će odluka Pokreta za promjene da za posljedice koje je jedan apel ove opozicione partije proizveo po građane, preuzme punu moralnu i, što je još važnije, materijalnu odgovornost, postati manir jer je mnogo izvjesnije da će to ipak ostati samo eksces, odnosno, ostrvo u moru izbjegavanja odgovornosti.

Sve je počelo kada je predsjednik PzP-a Nebojša Medojević, prije četiri godine, pozvao građane da zajednički tuže Elektroprivredu na osnovu ocjene Ustavnog suda da su odredbe pravilnika o tarifama po kojima su uredni potrošači plaćali i gubitke Elektroprivrede nastalih krađom struje.

Tužba je u međuvremenu povučena, ali je sud odredio da 250 građana, zajedno sa Pokretom za promjene, moraju da plate 85 hiljada eura na ime sudskih troškova.

„Umjesto da Elektroprivreda vrati novac građanima koje je nezakonito i protivustavno fakturisala građanima, crnogorsko pravosuđe koje je pod direktnom političkom kontrolom Vlade i Elektroprivrede, uz asistenciju advokatskih kancelarija su organizovali ovu pljačku. Za svega par izlazaka na ročišta koja nijesu trajala duže od pola sata, sudije su presudile ukupno 85 hiljada eura troškova“, kazao je Medojević.

Potpredsjednik Pokreta za promjene, Branko Radulović kaže da je revoltiran stanjem u pravosudnom sistemu u kome su građani prepušteni na milost i nemilost advokatima, notarima i izvršiteljima čije su tarife, takođe, prepuštene njima na volju.

„Sve se donosi podzakonskim aktima na nivou upravnih odbora i komora advokata, izvršitelja i notara. Oni sami sebi određuju tarife koje su astronomske. Izvan su morala, etike, standarda... Nezaštićen čovjek, ukoliko uđe u tu mrežu, jednostavno biva reketiran i od njih opljačkan.“

U svakom slučaju, opoziciona stranka Pokret za promjene koja se ne miri sa odlukom suda o visini sudskih troškova, ne miri se ni sa mogućnošću da građani daju svoj novac zato što su se odazvali na njen poziv na tužbu protiv Elektroprivrede, što do sada na domaćoj političkoj sceni nije viđeno.

„Zaista je neobično da crnogorska politička partija održi obećanje i plati ceh onih koji su pretrpjeli trošak zbog toga što su vjerovali u njihove procjene. S te strane gledano, samo riječi hvale. Druga su pitanja – iz kojih sredstava će to biti plaćeno i koliko je, uopšte, taj manir održiv“, kazao je novinar Monitora, Zoran Radulović.

Predsjednik Pokreta za promjene, Nebojša Medojević je rekao: „Pokret za promjene, već mjesecima, iz svojih skromnih partijskih sredstava plaća obaveze građana koji su pod pritiskom sudskih izvršitelja koji nezakonito zaplenjuju čitave iznose penzija, iako po zakonu mogu samo 40 posto. U tom postupku je pravi haos u kom sudski izvršitelji kriminalno vrše pritisak, blokiraju račune, uzimaju penzije... Ljudi koji nemaju osnovnih sredstava, čak ni za ljekove, sada su pod jednom ofanzivom sudskih izvršitelja.“

Jedan od 250 građana koji su se odazvali pozivu Pokreta za promjene na tužbu protiv Elektroprivrede je Vitomir Mrdak koji govori o svom iskustvu sa Medojevićevim PzP-om.

„Pravo da vam kažem, oni nas nijesu ni na koji način oštetili nego su nam sve završili kako treba – ljudski i dostojanstveno. Svi troškovi su mi nadoknađeni i u vezi sa tim nema nikakvih problema.“

XS
SM
MD
LG