Dostupni linkovi

Korupcija cveta u policiji


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Regionalna mreža organizacija civilnog društva POINTPLUS organizovala je prezentaciju rezultata istraživanja javnog mnenja u okviru projekta „Integritet policije na Zapadnom Balkanu“.

Poslednje istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku pokazuje da je primanje mita najučestaliji oblik korupcije. Novac policajcu dao je svaki dvanaesti građanin Srbije u prethodih godinu dana. Da čuvar reda zažmuri na prekršaj ili učini nešto preko veze mora se u proseku podmititi sa 2000 dinara, ali se može kupiti i raznim poklonima, protivuslugama, čak večerom ili ručkom.

Građani smatraju da je korupcija u policiji i te kako prisutna. Samo četiri odsto njih ocenjuje da korupcije u policiji uopšte nema. I na osnovu istraživanja rađenog pre dve godine, kako je rekao istraživač Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, rezultati su bili slični: 75 odsto građana istaklo je da je najrasprostranjenija korupcija u saobraćajnoj policiji, a odmah potom u delu policije koji se bavi privrednim i organizovanim kriminalom, kao i graničnoj policiji:

„Samo dva odsto građana smatra da nema korupcije u saobraćajnoj policiji, tri odsto da je nema u policijskom odseku koji se bavi privrednim kriminalom, a da korupcije nema u graničnoj policiji smatra samo pet odsto ispitanih“, kaže Đorđević.

Primanje mita od kriminalaca najučestaliji je oblik korupcije. Još jedan podatak izneo je Đorđević o tome kako građani percipiraju korupciju u policiji.

„Građani ocenjuju da su ljudi na visokim pozicijama unutar policije najkorumpiraniji, a da zatim slede obični policajci. I pre dve godine rezultati su bili slični. Jedan od razloga zbog čega je ovakva percepcija najkorumpiranijih delova policije jeste to što se u poslednje dve-tri godine talno ponavljaju različite afere koje sprečavaju ili otežavaju proces reforme policije u Srbiji“, ocenjuje Đorđević.

Istaživanje je pokazalo i to da građani smatraju da je veliki uticaj politike na operativni policijski rad.

„Čak 81 odsto građana smatra da postoji uticaj političkih partija na operativni rad policije i to je jedna od ključnih prepreka da policija bude depolitizovana, što bi trebalo da bude jedan od prioriteta. Ono što vidimo kao problem jeste to da novi zakon o policiji, koji je već tri puta odlagan, a čije se usvajanje očekuje na jesen, ne kreira dovoljne pretpostavke da policija bude depolitizovana“, zaključio je Đorđević.

XS
SM
MD
LG