Dostupni linkovi

Aktivisti protestovali zbog radova na Beogradu na vodi


Grupa građana je danas pokušala da blokira radove na "Oglednoj Promenadi" - prvom objektu u okviru plana "Beograd na vodi", zbog čega je, radi rušenja, zatvoreno 300 metara javne gradske pešačko-biciklističke staze, izgrađene i zvanično otvorene pre tri godine.

Radovi na desnoj obali Save u centru Beograda su danas počeli, a da nije objavljeno ko i šta gradi, i koliko će trajati radovi, niti je istaknuta građevinska tabla koju zahteva zakon, na kojoj bi trebalo da su podaci o početku i završetku radova, postojanju građevinske dozvole, nazivima investitora i izvođača.

Zbog nepostojanja table na gradilištu, juče je intervenisala Komunalna policija, ali tabla nije ni danas postavljena.

Građani su se danas, posle tri sata blokiranja bagera koji treba da počne rušenje staze, povukli sa staze nakon fizičkog nasrtaja direktora firme-izvođača radova na jednog od aktivista, saopštilo je Udruženje građana "Ulice za bicikliste".

Komunalna i regularna policija su mirno posmatrale kako radnici ograđuju nelegalno gradilište, i kako građane koji su protestovali, ;zatvaraju u "kavez", piše u saopštenju.

Građani traže da se, umesto potpunog prekida komunikacije desnom obalom Save, uredi i označi bezbedna pešačko-biciklistička obilaznica ulicama oko gradišta.

Biciklistička udruženja poručuju da će prihvatiti poziv koji im je gradonačelnik Siniša Mali uputio preko štampe, da dođu i vide planove za izgradnju promenade, piše u saopštenju.

Za sutra u petak, 17. jula u 18 časova, biciklisti najavljuju novi protest ispod Starog savskog mosta i ponavljaju zahteve koji još nisu ispunjeni.

XS
SM
MD
LG