Dostupni linkovi

Oland: Sprečeni teroristički napadi u Francuskoj


Predsednik Francuske Fransoa Oland izjavio je danas da su ove nedelje u Francuskoj sprečeni teroristički napadi i da će o tome sutra svoj izveštaj dati ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.

"Ove nedelje sprečili smo terorističke napade, koji su mogli da se dogode", rekao je Oland u Marseju gde je otišao sa meksičkim predsednikom Enrikeom Penom Nijetom.

Jedan neimenovani izvor rekao je da su nedavno uhapšene četiri osobe koje su planirale napade. Dodao je da uhapšeni imaju "islamistički profil", a da je njihova meta bila francuska provincija. ;

U blizini Marseja u utorak se dogodila eksplozija u jednom petrohomijskom kompleksu, a Kaznev je kazao da još nije utvrdjeno ko je za to odgovoran, niti šta je uzrok.

Krajem juna otvorena je istraga o terorističkom napadu na fabriku gasa na jugu Francuske, u kome je jedna osoba obezglavljena, dok je više njih ranjeno. Jedan zvaničnik je tada rekao da su nadjeni natpisi na arapskom jeziku pored obezglavljenog tela.

Od januara je u Francuskoj rasporedjeno 30.000 vojnika, policajaca i pripadnika žandarmerije, kako bi osigurali bezbednost u zemlji, koja je bila meta tri teroristička napada početkom godine.

XS
SM
MD
LG