Dostupni linkovi

Teokarević: Merkel ceni Vučićeve ustupke


Aleksandar Vučić i Angela Merkel na konferenciji u Berlinu, ilustrativna fotografija
Aleksandar Vučić i Angela Merkel na konferenciji u Berlinu, ilustrativna fotografija

Uoči današnje posete nemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu, javnost se priseća njene poslednje posete Beogradu 2011. godine i njenog oštrog nastupa koji je, po mnogima, označio početak kraja političke vladavine Borisa Tadića. Sada je situacija drugačija. Iako je evidentan zastoj u primeni Briselskog sporazuma Beograda i Prištine, što je osnovni uslov za otvaranje pregovaračkih poglavlja Srbije, premijer Aleksanda Vučić, po mišljenju profesora Jovana Teokarevića, ima i dalje punu podršku Berlinu koja nije počela da se kruni. Posetu Angele Merkel, smatra sagovornik RSE, treba posmatrati iz regionalne perspektive, jer nakon Beograda ona ide u Tiranu, pa u Sarajevo. Stabilnost Balkana i njena orijentisanost ka Evropi je veoma značajna u sadašnjim komplikovanim medjunarodnim odnosima u trouglu Vašington-Brisel-Moskva.

Što se Srbije tiče, profesor Teokarević kaže da Nemačka ne zastupa samo sebe, već i većinu članica EU koje nikada neće pristati na to da Srbija otvori prvo poglavlje u pristupnim pregovorima sa EU, pre nego što budu ispunjene obaveze ili obećanja u vezi tri tačke. Jedno je osnivanje Zajednice srpskih opština, zatim oblast komunikacija i elektoprivrede.

Na pitanje da li se očekuje veći pritisak na Prištinu koja hoće da spreči da zajednica ima ingerencije izvršne vlasti ili na Beograd zbog bojazni da se na Kosovu ne stvori nova Republika Srpska, Teokarević kaže:

„Veći pritisak će biti, i to sa potpunim pravom, na Prištinu.“

On podseća da je kancelarka sve što je potrebno rekla prilikom posete kosvoskg premijera Berlinu pre nekoliko dana. „U Beogradu će verovatno izvršiti dodatni pritisak na Vučića da se konačno primene odredbe Briselskog sporazuma, potpisanog pre dve godine i tri meseca.“

Jovan Teokarević
Jovan Teokarević
RSE: Da li će Merkelova tražiti od Srbije distanciranje od Republike Srpske, odnosno Dodika, s obzirom na krupne reči koje su u Srbiji izgovorene povodom Rezolucije o Srebrenici?

Teokarević: Tako nešto se očekuje, pogotovo što je i u regionu i medju glavnim akterima u međunarodnoj zajednici, čini mi se, došlo do zaključka da se u Bosni ipak mora nešto promeniti da bi ona mogla da krene ka EU a i da bi region bio stabilniji. Reč je promeni načina donošenja političkih odluka u BIH, racionalizaciji tog procesa,što će svakako uključivati dodatni nivo centralizacije u donošenju političkih odluka. Svakako će se očekivati, pre svega od Srbije, ali ne samo od nje, da se makar u nejavnim razgovorima suprodstavi provokacijama koje se čuju od Dodika i stalnim pretnjama o mogućem organizovanju referenduma o samostalnosti RS.

RSE: Da li premijer Vučić ima i dalje čvrstu podršku Berlina ili se ona kruni?


Teokarević: Mislim da on ima dovoljnu podršku Berlina,jer ima ne samo potpunu političku kontrolu procesa u Srbiji,nego i voljuda dapuno ustupaka u toku normalizacije odnosa sa Prištinom. A to je prva i dominantna tema o kojoj će kancelarka sa premijerom govoriti. Verujem da će Merkel imati više nego ranijepitanja o unutrašnjim temama, ali to će i dalje biti u drugom planu.

RSE: Sve u svemu, po čemu će biti zapamćena ova poseta kancelarke Merkel?


Teokarević: Mislim da je mnogo važnije gledati ovu posetu iz regionalnog ugla. Beograd će biti jedna od tri prestonice koje će posetiti kancelarka Merkel, uz Tiranu i Sarajevo. Njena poseta je pokušaj dodatnog pritiska za stabilizaciju regiona i podsticaj ranije iskazanoj nemačkoj podršci da se region ne skreće sa puta evropskih integracija i da se ne dovodi u pitanje njena stabilnost.

XS
SM
MD
LG