Dostupni linkovi

Vučić: Idem u Srebrenicu, ništa od Rezolucije


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Vlada Srbije jednoglasno odlučila da on predstavlja Srbiju u Srebrenici 11. jula. Na vanrednoj konferenciji za novinare u utorak, sat pre ponoći, Vučić je rekao i da je dobio garancije da Rezolucija o Srebrenici, bez izmene teksta, neće biti usvojena u Savetu bezbednosti.

„Imali smo bezbroj konsultacija sa predstavnicima zemalja članica Saveta bezbednosti i lično sam dobio garancije da Rezolucija, osim ako ne dođe do teksta koji ne bude ni nalik tekstu koji je do danas postojao, neće biti usvojena. Zahvalni smo vladama Kine, Rusije i mnogih drugih zemalja koje su nam u ovom procesu pomogle“, rekao je Vučić navodeći da „on može da garantuje“ da Savet bezbednosti ni u sredu neće doneti Rezoluciju o Srebrenici.

Vučić je rekao i da “Rezolucija nije imala za smisao pomirenje i da to mogu da urade samo Srbi i Bošnjaci, koji žive na ovim prostorima”.

U nastavku je saopštio da je Vlada Srbije jednoglasno odlučila da, ukoliko postoje uslovi, on kao predsednik Vlade predstavlja Srbiju u Srebrenici 11. jula.

"Takvu odluku smo doneli jednoglasno zato što smatramo da mi, Srbi, imamo obavezu da budemo ozbiljni i pokažemo da poštujemo druge žrtve, jer tako će oni početi da poštuju naše. Pozivam Izetbegovića da bilo kada sa njim posetim i srpska stratišta”, rekao je Vučić.

Na pitanje na koje uslove misli, odgovorio je da Srbija sa svoje strane nema nikakve posebne uslove i da je mislio na stavove predsednika opštine Srebrenica Ćamila Durakovića, Majke Srebrenice i bošnjačkog člana Predsedništva BiH.

XS
SM
MD
LG