Dostupni linkovi

Finska: Odbačena žalba u predmetu Patria


Finski prizivni sud u utorak je odbacio žalbu na prvostupanjsku presudu kojom je skupina nekadašnjih menadžera tvrtke Patria oslobođena optužaba da su 2006. odobrili isplatu nezakonitih provizija, odnosno mita, slovenskim dužnosnicima, kako bi ta tvrtka dobila posao isporuke oklopnih transportera slovenskoj vojsci, vrijedan 278 milijuna eura.

Menadžeri Patrije lani su oslobođeni optužbi na prvostupanjskom sudu, na što se žalio državni tužitelj Jukka Rappe. Zahtijevao je da Patria zbog korupcijske afere plati pola milijuna eura kazne, te da više menadžera koji su u to vrijeme vodili posao sa Slovenijom bude osuđeno na zatvorske kazne.

Prema optužnici, sumnje da su odobrili više milijuna eura za mito teretila je petoricu zaposlenika Patrije koji su u to vrijeme bili na istaknutim pozicijama: tadašnjeg generalnog direktora Jorma Wiitakorpija, izvršnog potpredsjednika Patrije Vehicles Heikki Hulkkonena, zastupnika Patrije za Sloveniju Reijo Niitynena, direktora prodaje Tuomasa Korpija i financijskog direktora Kai Nurmija.

XS
SM
MD
LG