Dostupni linkovi

Parlament BiH odbio se izjasniti o rezoluciji o Srebrenici


Zastupnik Socijaldemokratske partije u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović zatražio je danas na početku sjednice tog doma da se zastupnici izjasne o rezoluciji o Srebrenici koju bi trebalo razmatrati Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija, ali ovakav prijedlog nije prihvaćen.

Za taj prijedlog glasala su 22 zastunika, 11 ih je bilo protiv, dok su četiri bila suzdržana. Bez dovoljne entitetske većine iz Republike Srpske ovakav prijedlog upućen je Kolegiju Doma na usaglašavanje.

Bećirović je na ovaj način zatražio od zastupnika da iskažu razumijevanje prema Velikoj Britaniji, koja priprema rezoluciju za osudu genocida u Srebrenici.

Kritizirao je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića koji su tražili od Vijeća sigurnositi da se o ovoj rezoluciji ne raspravlja.

Predložio je da Zastupnički dom ocijeni da priznanje o genocidu predstavlja temelj pomirenja u BiH, ali i u regionu te da oni koji budu za današnje zaključke, potpišu se i pošalju to u UN i druge zemlje koje čine napore da se ova rezolucija usvoji.

Podsjetio je da je genocid u Srebrenici jedini ovakav zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata u kojem je mučki ubijeno više od 8.000 dječaka i muškaraca.

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Nikola Špirić je mišljenja da ne treba ovakvim prijedlozima narušavati dobrosusjedske odnose, ocjenjujući da ovakve rasprave neće doprinijeti napretku stanovništva.

XS
SM
MD
LG