Dostupni linkovi

Preko 600 identificiranih žrtava u vezi Tomašice


Thomas Parsons
Thomas Parsons

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom forenzičkog vještaka Thomasa Parsonsa koji je dao iskaz u vezi DNK analize pronađenih Prijedorčana nesrpske nacionalnosti u primarnoj masovnoj grobnici Tomašica i sekundarnoj na lokalitetu Jakarina Kosa – gdje su posmrtni ostaci premještani u pokušaju prikrivanja zločina.

Podsjetimo – u tijeku je dodatno izvođenje dokaza haškog tužiteljstva u vezi progona, koji je prema optužnici – u Prijedoru i još nekim bosanskohercegovačkim općinama dosegnuo 1992. godine – razmjere genocida.

Parsons, direktor sudske medicine u Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP) – opisao je pouzdanu identifikaciju pojedinih osoba u Tomašici i Jakarinoj Kosi gdje su dijelovi istih ljudi pronalaženi na oba spomenuta lokaliteta.

„Iz Tomašice je bilo ukupno 385 pojedinačnih DNK profila što ukazuje na različite pojedince. A kako smo rekli neki od tih pojedinaca su pronađeni, dijelovi njihovih tijela – su pronađeni u Jakarinoj Kosi. Ali pojedinci koji su pronađeni samo u Jakarinoj Kosi – broj njih je 211 pojedinaca“, naveo je kao svjedok optužbe broj identificiranih pojedinaca iz dvije masovne grobnice.

Gotovo 100 istih žrtava u dvije grobnice

Od ukupno 604 pronađenih pojedinaca, kosti njih 99 pronađene su na oba lokaliteta masovnih grobnica – što ukazuje da su žrtve nakon pokapanja u Tomašicu 1992. godine, iskopavane i premještane u Jakarinu Kosu. Doktor Parsons je naveo i kako je (od spomenutog ukupnog broja) osam osoba još uvijek neidentificirano, spominjući i neke razloge – zašto se to moglo dogoditi.

„Ponekad te kosti koje su bile zakopane – nemaju dovoljno DNK, bakterije su sve pojele. Ponekad nemamo članova obitelji koji imaju referentni profil DNK, možda su svi poginuli ili se nisu javili, ne može im se ući u trag. Ponekad kad su reference obitelji netočne to također doprinosi tome da ih nećemo moći upariti (npr.ako netko misli da je biološki član obitelji, a nije).“, dao je svjedok nekoliko primjera za neuspješnu potvrdu DNK žrtve.

Podsjetimo, optužba tereti generala Mladića i za Tomašicu budući da je u svoj ratni dnevnik upisao – da je u to rudarsko okno pokopano oko 5.000 ubijenih ljudi. Do sada su o masovnoj grobnici svjedočila dvojica insajdera iz srpskih snaga, kao i trojica vještaka koji su radili na analizi pronađenih leševa. Tužiteljstvo planira izvesti o Tomašici još osam svjedoka, nakon čega će dokazni postupak nastaviti obrana.

VIDEO LINK: Dio iskaza Parsonsa

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG