Dostupni linkovi

Lavovi se nakon 15 godina vraćaju u Ruandu


Sedam lavova iz Južnoafričke Republike uvest će se u Ruandu, prvi put nakon nestanka te vrste u zemlji krajem devedesetih godina, piše u saopćenju organizacije koja upravlja parkom Akagera.

"Povratak lavova u Akageru važna je etapa za očuvanje parka i za zemlju", izjavio je Peter Fearnhead, direktor African Parks, organizacije zadužene za upravljanje parkom Akagera.

Skupina sastavljena od pet ženki i dva mužjaka koje daruju dva južnoafrička rezervata pokrajine Kwazulu-Natal, trebala bi stići u Ruandu avionom u ponedjeljak.

Po Yamini Karitanyiji, dužnosnici za turizam u Ruandskom uredu za razvoj, to ponovno uvođenje "pogodovat će prirodnoj ravnoteži ekosustava" i priskrbiti novu turističku privlačnost Ruandi, prenosi portal croenergo.eu.

Lavovi iz Akagere desetkovani su nakon genocida 1994. (oko 800.000 mrtvih po UN-u, prvenstveno među manjinom Tutsi), po povratku ruandskih izbjeglica iz Ugande i Tanzanije. Oni su zauzeli dio parka u nedostatku smještaja te istrijebili lavove kako bi zaštitili svoju stoku.

Nacionalni park Akagera koji je dobio ime po rijeci Kagera na čijoj se obali nalazi, smješten je na istoku Ruande, na granici s Tanzanijom. Taj prirodni rezervat koji dijele žirafe, zebre, nekoliko vrsta antilopa, bizoni, leopardi i slonovi, ugostio je 2014. gotovo 28.000 posjetitelja.

XS
SM
MD
LG