Dostupni linkovi

Cameron traži novi dogovor sa EU


Britanski premijer David Cameron rekao je u petak da je presretan što je počeo pregovore o redefiniranju britanskih odnosa s Evropskom unijom.

"Noć je bila duga i razgovarali smo o nekim jako važnim pitanjima, ali prije svega sam presretan što je proces reformi i redefiniranja britanskih odnosa s EU-om i referenduma koji ćemo održati doista pokrenut", rekao je nakon prvog dana samita EU-a u Bruxellesu, a prenosi Reuters.

"Ljudi mi uvijek govore: 'To nije moguće. Nikada nećeš uspjeti.' Evo, još jednom smo dokazali da hoćemo: Počeli smo taj proces."

Cameron potom nije odgovarao na pitanja novinara. Cameron je obećao da će redefinirati britanske odnose s EU-om i do kraja 2017. održati referendum o članstvu u Uniji. Tvrdi da podržava ostanak u reformiranoj Uniji, ali je isto tako kazao da mu izlazak ne bi slomio srce.

Cameron ponajprije želi ograničiti socijalna davanja za migrante iz drugih država članica EU-a, te traži jamstva da Velika Britanija može biti izuzeta iz pravila koja dogovore članice eurozone, kojoj se nikada ne želi pridružiti.

Svoje prijedloge trebao je iznijeti na večeri s evropskim čelnicima, no nakon teških razgovora o Grčkoj i imigraciji, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk dao mu je riječ na samo nekoliko minuta oko ponoći kako bi objavio početak pregovora o svojim zahtjevima čime su po evropskim izvorima smirene strasti.

Njemačka kancelarka Angela Merkel na novinskoj konferenciji nije spomenula to pitanje, dok je francuski predsjednik Francois Hollande kazao samo da još nisu upoznati sa sadržajem i pravnim implikacijama promjena koje Cameron želi.

"Temeljne vrijednosti EU-a nisu na prodaju i o njima se ne može pregovarati", rekao je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

XS
SM
MD
LG