Dostupni linkovi

Šulc: Grčka bez subvencija EU ako izađe iz eurozone


Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc upozorio je juče Grčku da Evropska unija više neće davati subvencije Grčkoj ako izađe iz evrozone.

"Pogrešno je sljedeće - napustiti eurozonu, ne isplatiti dugove ali i dalje očekivati priliv kapitala iz budžeta EU", izjavio je Šulc za nedjeljno izdanje njemačkog lista Frankfurter algemajne cajtung.

Šulc je rekao da će učini sve da do toga ne dođe.

Grčki ministar finansija Janis Varufakis ocijenio je u autorskom članku za isti list da će njemačka kancelarka Angela Merkel biti pred "odlučujućim izborom" u ponedjeljak na vanrednom evropskom samitu posvećenom Grčkoj.

Grčka treba da isplati 1,5 milijardi eura duga Međunarodnom monetarnom fondu do 30. juna. Međutim, grčke kase su prazne i ta zemlja pregovora s kreditorima da dobije ranije obećanu finansijsku pomoć od 7,2 milijarde eura.

Grčka i kreditori - MMF, Evropska unija i Evropska centralna banka, ne mogu da se dogovore o načinima isplate pomoći. Glavni kamen spoticanja su reforme koje treba Grčka treba da provede i koja se ne slaže s prijedlogom EU.

"Sada sve zavisi od vanrednog sastanka Evropske unije u ponedjeljak", rekao je Varufakis dok je njemačka kancelarka u petak ocijenila da će sastanak biti vjerovatno savjetodavan bez grčkih koncesija koje bi omogućile osnovu za postizanje sporazuma.

Mnogi evropski zvaničnici ocijenili su da bez novog prijedloga reforme Grčke, sastanak u ponedjeljak će biti "uzaludan".

XS
SM
MD
LG