Dostupni linkovi

Od početka godine u mostarskoj bolnici preminulo 10 djece


Od početka ove godine u Univerzitetskoj kliničkoj bolnici Mostar odnosno njegovom Odjeljenju za intenzivno liječenje i neonatologiju preminulo je desetero djece, dok su tri mališana preminula samo u ovom mjesecu, saopšteno je danas na press konferenciji koja je održana u ovoj bolnici.

Od ovoga broja kod sedmoro djece je pronađena bakterija, a kod četvoro djece je bila glavni uzročnik smrti.

"No, međutim ta bakterija Klebsiella pneumoniae nije jedini uzrok smrti. Sva ta djeca imaju i druge patologije koje dovode do konačnog tragičnog ishoda", kazala je pedijatrica i neonatologinja mostarske bolnice dr. Darinka Šumanović-Glamuzina.

Ona je istakla da nema neonatalne njege na svijetu koja nema Klebsiellu u uzorcima koji se uzimaju.

"Budući da mi liječimo djecu sa najmanjim imunitetom uopće u ljudskoj populaciji, djecu rođenu ispod 37, a posebno ispod 32 sedmice, onda medij u kojem takva jedna bakterija, koja kod odrasle bakterije može biti normalan stanovnik, može izazvati katastrofu", istakla je Šumanović-Glamuzina.

Prema njenim riječima, u ovoj bolnici se u navedenom periodu liječilo 91 dijete.

U ovome mjesecu preminulo je troje i u sva tri slučaja glavni uzročnik smrti je bakterija Klebsiella pneumoniae.

Maja Ostojić, mikrobiolog i član povjerenstva za bolničke infekcije, istakla je danas je kako je bakterija Klebsiella Pneumoniae normalan stanovnik probavnog trakta, ali da, kad se nađe izvan tog sistema, može prouzrokovati razne infekcije.

''Najopasnija je kada prodre u krv te prouzrokuje sepsu, a najveći problem je taj što je otporna na antibiotike. Većina antibiotika na nju ne djeluje'', rekla je Ostojić.

Federalna epidemiologinja Jelena Ravlija rekla je kako se kontrolišu bebe i one koje su pozitivne smještaju se odvojeno te kako se još uvijek ne razmišlja o zatvaranju odjela.

''Komisija nije mišljenja da se obustavi rad odjela, ali s obzirom na iskustva drugih zemalja, nije isključena ni ta opcija'', rekla je Ravlija.

U četvrtak, 19. juna, su sa Univerzitetske kliničke bolnice Mostar potvrdili su da su na Kliničkom odjeljenju za intenzivno liječenje i neonatologiju ove bolnice registrovani epidemiološki povezani slučajevi bolničkih infekcija sa smrtnim ishodom, uzrokovanih bakterijom Klebsiella pneumonia.

U Mostaru se posljednjih dana pojavilo više informacijama o preminuloj djeci u Univerzitetskoj kliničkoj bolnici Mostar zbog kojih je javnost uznemirena.

XS
SM
MD
LG