Dostupni linkovi

Makedonija menja zakon o azilu kako bi zaustavila talas migranata


Makedonska vlada usvojila je danas u Skoplju izmene i dopune zakona o azilu kako bi zaustavila talas migranata koji dolaze na hiljade u Makedoniju u nadi da stignu do neke zemlje Evropske unije."Te promene će omogućiti bolje rešavanje problema ilegalne imigracije s kojom se suočava Makedonija", navodi se u saopštenju vlade u Skoplju.

Te amandmane će razmotriti parlament početkom naredne nedelje, ali će njihovo usvajanje biti samo formalnost jer vlada premijera Nikole Gruevskog i njegovih saveznika ima većinu u makedonskoj skupštini.

Prema tim promenama zakona, ilegalni imigranti će imati rok od 72 sata da podnesu azil u Makedoniji ili da napuste zemlju.

"Stranac koji ulazi na našu teritoriju će moći pred policajcem, usmeno ili u pisanoj formi da podnese zahtev za azil na samom graničnom prelazu", izjavio je Frans presu portparol vlade Aleksandar Giorgijev.

Migranti će moći da koriste javni prevoz, uključujući vozove, autobuse ili taksi, koji makedonska vlada nije do sada dozvoljavala. Zbog toga su mnogi migranti pešice ili biciklom prelazili put od 200 kilometara do granice sa Srbijom, odakle pokušavaju da uđu u neku zemlju, članicu Evropske unije - Bugarsku, Rumuniju, Hrvatsku ili Mađarsku.

Mađarski premijer Viktor Orban nedavno je upozorio da bi Mađarska mogla da potpuno zatvori svoju granicu prema Srbiji, zbog talasa izbeglica koji je sa 2.000 ljudi 2012. godine, sada skočio na 54.000. Vlasti u Budimpešti su navele da 95 odsto imigranata prelazi granicu sa Srbijom.

XS
SM
MD
LG