Dostupni linkovi

HNS (ni)je znao za kukasti križ?


Poljud, svastika na igralištu
Poljud, svastika na igralištu

Policija i dalje traga za onima koji su nepoznatom kemikalijom polili travu na splitskom stadionu Poljud u obliku kukastog križa pred utakmicu Hrvatska - Italija u petak 12. lipnja. Sve je jasnije da je ovo djelo nepoznatih navijača koji su u ratu s Hrvatskim nogometnim savezom i žele smjenu njihovog vrha, iako ima i drugačijih tumačenja.

Hrvatski nogometni savez (HNS) je znao za kukasti križ na travnjaku ne samoprije 11. minute susreta, nego i prije početka utakmice Hrvatska – Italija u petak na splitskom Poljudu.

„Dvadeset i tri minute prije inženjer Siniša Poljak koji vodi semafor je u nazočnosti dvojice ljudi – rekao mi je: kaži, spreman sam doći na policiju i dati izjavu - telefonom obavijestio predstavnika Hrvatskog nogometnog saveza- znam kojeg, ali neću reći ime – da se vidi odozgo krasno cijeli slučaj. Devetog lipnja nije bilo kukastog križa, desetog lipnja ga je bilo. Dakle, nacrtan je između devetog i desetog“, kaže doajen hrvatskog sportskog novinarstva Edo Pezzi.

Iz HNS-a, koji je još prošlog ponedjeljka 8. lipnja preuzeo kontrolu nad terenom na Poljudu,odgovaraju da do 11. minute susreta nisu ništa znali, i impliciraju da im to „Hajduk“ podmeće. Međutim, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić tvrdi da je i policijska istraga pokazala – da su znali i ranije.

Ranko Ostojić
Ranko Ostojić

„Ono što je sigurno – i prije utakmice su znali za tako nešto. Trebali su tada reagirati, prekinuti, reći – okej, to se dogodilo, raščistiti tu stvar, a ne šutjeti i misliti da to nitko neće vidjeti. Očito se pokušalo izignorirati samu situaciju koja je postojala na terenu, kamere HNS-a na treningu hrvatske reprezentacije pred utakmicu uredno pokazuju konture istog onog znaka kojeg ste kasnije na žalost i na sramotu cijele Hrvatske svi mogli gledati.“

O čemu se radi? Radi se o postupku koji je naštetio cijeloj Hrvatskoj i kojeg su svi u Hrvatskoj osudili. Međutim, netko se ipak u to upustio. Bivši nogometni funkcioner Ivan Brleković odbija teze iz HNS-a da je kukasti križ na Poljudu podmetanje „Hajduka“ i „Torcide“ koji su također u ratu sa HNS-om.

„Ne bih rekao da je ovo nastavak rata između rukovodstva Hrvatskog nogometnog saveza i 'Hajduka'. To je nastavak rata između navijača hrvatske nogometne reprezentacije iz različitih navijačkih grupacija i rukovodstva HNS-a. Na žalost, ti animoziteti, taj jaz, ta netrpeljivost poprimila je tolike razmjere da se već dešavaju i ovakve stvari kakva se dogodila na Poljudu, i mislim da tu teško ima povratka nazad.“

Naime, mnogi upozoravaju da je hrvatski nogomet pod kontrolom nogometnih mešetara poput gazde „Dinama“ Zdravka Mamića, da je HNS samo paravan za poslovanje na rubu kriminala u hrvatskom nogometu, a – ako je Brleković u pravu - čini se da postoje i navijači koji su spremni i na skoro pa samoubilačke postupke poput svastike na Poljudu kako bi pred UEFA-om diskreditirali Davora Šukera i vodstvo HNS-a, pa bio oni bili primorani otići.

Naravno, dodatni je problem i što je HNS sustavno tek kroz zube osuđivao nacionalističke i rasističke ispade na stadionima, što na suzbijanju govora mržnje rade mnogi u Hrvatskoj ali ne HNS, nogometni klubovi i navijačke skupine, i što HDZ u izbornoj godini podgrijava nacionalističku retoriku, koja se onda nužno prelijeva i na stadione. Inače, monitoring Hrvatskog helsinškog odbora pokazuje da broj nacionalističkih ispada na stadionima – pada. Njegov predsjednik, kontroverzni Ivan Zvonimir Čičak pak ima sasvim drugu interpretaciju kukastog križa na Poljudu.

„Nekome je bilo stalo do toga da se Hrvatsku pokuša izbaciti iz natjecanja i da se Hrvatska stigmatizira. Ako to stavite u okvir posljednjih događanja oko Hrvatske i ruske izjave, što je nebuloza, da je u Hrvatskoj pokršteno trideset tisuća ljudi, onda vidite da se Hrvatsku pokušava staviti na zid srama,“ kazao je Čičak.

Stvari će vjerojatno biti jasnije nakon završetka policijske istrage.

XS
SM
MD
LG