Dostupni linkovi

„Park mira“ između Beograda i Prištine


Park mira na Ibarskom mostu
Park mira na Ibarskom mostu

Barikada na glavnom ibarskom mostu u Mitrovici, pod nazivom “Park mira”, biće jedna od tema razgovora predstojeće runde dijaloga premijera Kosova i Srbije 23. juna.

“Park mira“ postavili su 18. juna 2014. godine lideri Severne Mitrovice, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, umesto betonske barikade koja je bila na mostu.

Valjon Murtezaj, savetnik kosovskog premijera za spoljna pitanja, kaže da će se u Briselu razgovarati o nizu pitanja koja su već trebala da se implementiraju na osnovu postignutih sporazuma, a jedno od njih je i sloboda kretanja.

“To podrazumeva i ibarski most, odnosno, uklanjanje barikade. Potom, potpuno rasformiranje paralelnih, bezbednosnih struktura a koje ometaju slobodu kretanja građana i robe u nekoliko delova Kosova. U konkretnom slučaju, na mostu nad Ibrom“, kazao je Murtezaj.

„Park mira“ se često smatra političkim problemom i uzrok krhkog mira u Mitrovici.

Dok rukovodioci na severu njega smatraju parkom i pruženom rukom za pomirenje, a ne barikadom koja sprečava slobodu kretanja vozila, s druge strane iz institucija Kosova su kazali da je ranija barikada od peska i šljunka samo zamenjena novom, tzv. parkom od trave i cveća, što je u suprotnosti sa Briselskim sporazumom o slobodi kretanja.

Iako su iz ureda kosovskog premijera u julu 2014. rekli da je postignut dogovor o uklanjanju barikade na mostu, vlasti u Srbiji, odnosno, Marko Đurić, direktor vladine Kancelarije za Kosovo, kazao je da park ostaje tu gde jeste.

„Dogovoreno je da ’Park mira’ ostaje, i dogovoreno je da se izvrši vizuelna procena mosta“, kazao je tada on.

U februaru ove godine premijer Kosova, Isa Mustafa je na sastanku sa srpskim premijerom, Aleksandrom Vučićem zatražio otvaranje mosta nad rekom Ibar u Mitrovici i uklanjanje barikade pod imenom „Park mira“.

Ubrzo su gradonačelnici Južne i Severne Mitrovice, Agim Bahtiri i Goran Rakić, preuzeli obavezu da nađu rešenje ovom pitanju.

Bahtiri, u izjavi za RSE je najavio da će se „Park mira“ ubrzo ukloniti.

„Nadam se da u bliskoj budućnosti taj most više neće biti zatvoren i da će se pronaći najbolje moguće rešenje. Ne želim da govorim o datumima, ali kažem da će se to desiti ubrzo“, istakao je on.

Rakić je potom izjavio za da je pitanje parka previše politizovano.

„Najbolje bi bilo da se o tom parku i ne priča mnogo ni po medijima i po nekim višim nivoima. Treba pustiti proces da se desi, da se stekne poverenje pre svega među građanima koje je davno izgubljeno, i onda će se sve mnogo lakše rešavati na terenu“, kazao je on.

Bahtiri je potvrdio da je u kontaktu sa Rakićem, te dodao da žele da reše ovo pitanje bez velikih pritisaka politike.

„Nadam se da će ovo pitanje ostaviti nama. Ne treba nam blokirani most, zato što se mostovi grade da bi spojili narode i pružili slobodno kretanje, a ne da blokiraju“, kaže Bahtiri.

Savetnik premijera, Valjon Murtezaj, ističe ipak da pitanje „Parka mira“ u Mitrovici nije samo briga dva gradonačelnika.

„Ovo je mnogo složenije pitanje o kojem jedan veći broj institucija treba da donese odluku. Naravno, glavnu ulogu imaju kosovske institucije zajedno za EU, a kako bi se sproveli postignuti sporazumi i Ustav Kosova u svakom delu zemlje“, kazao je on.

„To je i suština dijaloga. Uspostavljanje suvereniteta u svim delovima Kosova“, dodao je.

Prva barikada na ibarskom mostu podignuta je 2011. godine u znak protivljenja naporima Prištine da uspostavi vlast na severu, a nakon što je preuzela kontrolu na dva granična prelaza na severu sa Srbijom.

Glavni ibarski most iz južnog dela vodi ka centru grada Severne Mitrovice.

XS
SM
MD
LG