Dostupni linkovi

Zemlje G7 spremne i na nove sankcije Rusiji


Lideri tokom samita G7
Lideri tokom samita G7

„Prioriteti Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta, G7, jesu borba protiv terorizma i globalnog zagrevanja, poboljšanje ženskih prava, dok će se pritisak na Rusiju nastaviti dok god Moskva ne bude poštovala ukrajinski suverenitet“, navodi se u završnom dokumentu samita G7, koji je održan u Nemačkoj.

"Zbog zabrinutosti posle ponovnih početka sukoba na istoku Ukrajine, G7 ponovo apeluje na poštovanje dogovora o prestanku vatre o i povlačenju teškog naoružanja, kao što je predviđeno dogovorom iz Minska", navedeno je u saopštenju.

Obama: Ruski narod pati zbog Putina

Barack Obama
Barack Obama

Američki predsjednik Barack Obama je na konferenciji za novinare nakon samita G7 optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da uništava ekonomiju vlastite zemlje kako bi obnovio slavu sovjetske imperije. Kremlj na optužbe nije izravno odgovorio, tek je ustvrdio da postoje bolji način od samita da se djelotvorno razgovara o globalnim problemima.

U jednom od svojih najoštrijih govora Obama je kazao da ruski narod ozbiljno pati zbog Putina. Ruski lider naime nije bio na samitu, ne zato što to nije htio, već zato što su ga svjetski moćnici isključili iz eksluzivnog kluba nakon što je prošle godine anketirao ukrajinski poluotok Krim, i zbog podrške proruskim separatistima u Ukrajini. OPŠIRNIJE

Dodaje se da će sankcije koje je Zapad uveo Rusiji biti povučene čim Moskva bude počela da poštuje svoje obaveze iz Minska. "Ipak, spremi smo, ukoliko to bude neophodno zbog akcija Rusije, da preduzmemo nove mere, kako bi se pojačao pritisak na tu zemlju", navela je G7.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da bi sankcije Rusiji mogli da budu ukinute kada nestanu razlozi zbog kojih su uvedene.

„Jednoglasno osuđujemo oduzimanje Krima, koje je u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Podvlačimo da konflikt u istočnoj Ukrajini može da bude rešen samo politički, baziran na sporazumu iz Minska. Saglasni smo da je ukidanje sankcija Rusiji povezano sa implementacijom sporazuma iz Minska, a spremni smo da, ako bude neophodno i ako to situacija bude zahtevala, da osnažimo sankcije iako to ne želimo. Ali, verujemo da moramo učiniti sve da poguramo politički proces iz Minska“, navela je nemačka kancelarka.

Predsednik Amerike Barak Obama rekao je da ruske snage nastavljaju operacije na istoku Ukrajine i da svetske industrijske sile nameravaju da joj, ukoliko bude neophodno, uvedu značajno strože sankcije.

„Kao što smo videli poslednjih dana, ruske snage su nastavile da operišu po istočnoj Ukrajini, kršeći ukrajinski suverenitet i teritorijani integritet. Ovo je druga godina za redom da se G7 sastaje bez Rusije, to je još jedan dokaz ruske izolacije. Sve članice G7 će nastaviti da održavaju sankcije Rusiji zbog njene agresije na Ukrajinu“, poručio je Obama.

I britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da su članice G7 ujedinjene u pogledu sankcija Rusiji.

„G7 je saglasan o tome šta je potrebno da se dogodi kako bi kriza u Ukrajini deeskalirala. Postojeće sankcije moraju ostati na snazi sve dok sporazum iz Minska ne bude potpuno primenjen. To će zahteveti napor i Ukrajine i Rusije", konstatovao je Kameron.

A Rusija je poručila da ne vidi ništa novo u stavu koji su na samitu u Nemačkoj zauzeli lideri G7 o Moskvi po pitanju sankcija i sugerisala da je bilo neslaganja u mišljenju.

Ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov istovremeno je apelovao na zapadne sile da se pobrinu da Kijev ispuni obaveze u skladu sa sporazumom iz Minska, uključujući povlačenje teškog naoružanja i davanje veće autonomije regionima pod kontrolom proruskih snaga.

Dvodnevni samit G7 završen je u ponedeljak uveče u Nemačkoj.

Rusija je isključena iz Grupe zbog njenog mešanja u ukrajinsku krizu.

XS
SM
MD
LG