Dostupni linkovi

Zaev ipak ide u Brisel 10. juna


Makedonski opozicioni lider Zoran Zaev izjavio je da se predomislio i da će, uprkos ranijem protivljenju,učestvovati u Briselu u pregovorima koje podstiče Evropska unija radi rešenja političke krize u Makedoniji.

Zaev, koji je predsednik glavne opozicione Socijaldemokratske partije Makedonije (SDSM) optužio je ranije komesara EU za proširenje Johanesa Hana za pristrasnost, prenosi AP.

Portal "Ćirilica" citirao je u nedelju izjavu Zaeva koji je rekao da je odlučio da putuje u Brisel 10. juna nakon razgovora sa Hanom.

Zaev je rekao da je evropski komesar korigovao svoju raniju izjavu, kojoj se Zaev protivi, a kojom Han prošlogodišnje izbore ocenjuje kao "pozitivne".

Zaev i makedonski premijer Nikola Gruevski dogovorili su se 2. juna da izbori budu održani do aprila 2016. godine. Detalji bi trebalo da budu dogovoreni na sastanku u Briselu.

Zaev već mesecima traži ostavku premijera Gruevskog i optužuje ga za kriminalnu pozadinu u više izbornih ciklusa.

On je naglasio da se SDSM u ovom periodu odnosila maksimalno demokratski i sedala za pregovoarački sto uprkos neravnopravnom položaju u koji je bila postavljena.

XS
SM
MD
LG