Dostupni linkovi

Papa Franjo u Sarajevu: Nikada više rata, mir je Božji plan za čovječanstvo


Papa Franjo napuštajući Sarajevo u subotu u večernjim satima
Papa Franjo napuštajući Sarajevo u subotu u večernjim satima

Posjeta pape Franje Sarajevu bila je ustinu jedna višesatna lekcija - iskrena, emotivna, ispričana jednostavnim i blagim riječima, lekcija o miru i ljubavi, o skromnosti, o životu, suživotu, dijalogu, o dobroti i oprostu.

Ukratko, papa je održao lekciju o tome kako se iskren i blizak odnos s građanima može postići, a svega toga nedostaje u Bosni i Hercegovini i nema ga dovoljno u ponašanju bh. političara.

Tokom nepunih dvanaest sati boravka, papa Franjo je odaslao više univerzalnih i ljudskih poruka, posebno za mir - u Predsjedništvu BiH, na misi na stadionu Koševo, u Katedrali Srca Isusova, tokom međureligijskog dijaloga sa čelnicima četiri vjerske zajednice u BiH, na svim susretima i razgovorima, posebno s mladim ljudima.

Papa je, između ostalog, naglasio da rat podrazumijeva djecu, žene, starije osobe u izbjegličkim kampovima, napuštanje domova, uništavanje kuća, škola, staračkih domova, a prije svega, rat podrazumijeva razorene živote.

"Vi to vrlo dobro znate... kolika razaranja, kolika patnji, kolika bol. Iz ovoga grada uzdiže se vapaj naroda Božjeg: nikada više rata", istakao je papa pred skoro 70.000 ljudi na misi održanoj na stadionu Koševo.

U propovijedi je više puta ponovio riječi "mir i sloboda", naglašavajući potrebu za zagovaranjem upravo tih vrijednosti.

"Molimo Gospodina da stvaramo mir, a ne rat i sukobe. Jedino je to put koji nas čini sretnima, koji nas čini blaženima", poručio je papa.

U Predsjedništvu BiH je rekao: "Došao sam kao hodočasnik mira. Poslije povijesnog posjeta Ivana Pavla II, prije 18 godina, drago mi je da sada mogu vidjeti postignute napretke. Važno je ne zadovoljiti se postignutim nego učiniti dalje korake za učvršćivanje međusobnog povjerenja. Prijeko je potreban strpljiv dijalog pun povjerenja tako da pojedinci i zajednice mogu prenositi vlastite vrijednosti."

Mir i oprost

U sarajevskoj Katedrali, nakon što je saslušao tri svjedočenja o mučenjima i strahotama tokom ratnih godina koje su doživjela dva svećenika i jedna časna sestra, papa je u emotivno istupu istakao:

"Svjedočanstva sve govore, sama za sebe, i to je memorija Vašeg naroda. Nemate pravo zaboraviti povijest - ne da bi se osvetili, nego da bi bili mirotvorci. U Vama je krv svih onih koji su patili. Nekoliko mi je riječi u srcu, a jedna od njih je OPROST. Čovjek koji se posvetio Gospodinu, a koji ne zna oprostiti, ničemu ne služi."

Tokom ekumenskog i međureligijskog susreta, Sveti Otac je naglasio: "Lideri vjerskih zajednica su odgovorni za očuvanje mira".

Podržao je dijalog u okviru Međurelogijskog vijeća, ali je čelnicima vjerskih zajednica direktno rekao da "dijalog koji postoji među njima, ne može ostati samo na toj razini, on se mora spustiti među vjernike, među građane".

Mladi razgovaraju sa papom Franjom
Mladi razgovaraju sa papom Franjom


Tokom susreta sa oko 4.000 mladih, papa Franjo je izjavio: "Ne stvarajte i ne gradite zidove, već samo mostove! O miru je lako pričati i moćnici ovog svijeta pričajući o miru teoretiziraju, a s druge strane prodaju oružje. Od vas, kao prve postratne generacije, očekujem integritet i poštenje, te da stvarate mostove koji će biti susret jednih sa drugima."

"Mir Vama, to je ono što vam ostavljam, to je ono na čemu trebate da radite, i mir se čini među svima nama, muslimanima, katolicima, židovima i pravoslavcima. Činite da ne bude među nama razdora, već bratsko zajedništvo i jedinstvo", kazao je poglavar Rimokatoličke crkve.

Oduševljenje papom

Papa Franjo je tokom svog jednodnevnog boravka u Sarajevu, izazvao brojne izraze oduševljenja, a prilika je bilo više: kada se na aerodromu - mimo protokola - pozdravio sa svima koji su ga dočekali, rukovao se sa oko 150 mladih u narodnim nošnjama, zatim sa radnicima aerodroma, pripadnicima raznih službi.

Mnogi su primjetili kako se u ovom neplaniranom susretu zadržao više nego s članovima zvanične delegacije.

Do zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine se vozio u Ford Focusu, što je mnogo manje luksuzan automobil nego ostali u koloni koja se kretala od aerodroma.

Ispred zgrade Predsjedništva BiH naklonio se zastavi Bosne i Hercegovine, što je izazvalo oduševljenje građana koji su došli pozdraviti vrhovnog poglavara Katoličke crkve.

Papa Franjo u Katedrali Srca Isusova
Papa Franjo u Katedrali Srca Isusova

Na putu prema stadionu Koševo, iz papamobila je pozdravljao građane, a uspio je poljubiti - blagosloviti djecu. Takođe, prišao je slijepom muškarcu u sarajevskoj Katedrali i blagoslovio ga.

Dva puta je odložio napisani govor da bi se što neposrednije obratio prisutnim.

"Stvarajmo mir, a ne rat i sukobe", ova poruka je najsnažnije odjeknula tokom papine posjete Sarajevu.

Bio je ovo državnički i pastoralni pohod Sarajevu i Bosnu i Hercegovini, koji je oplemenio i nadahnu sve one koji su se u subotu našli u Sarajevu ili su papinu posjetu pratili putem malih ekrana.

Sarajevo je u subotu imalo najmanje 100.000 stanovnika više i sve je bilo u redu, bez problema ili najmanjeg incidenta.

Radosti je bilo mnogo od 9.00 sati ujutro kada je avion s papom sletio na sarajevski aerodrom.

Kad bi takvih dana u ovoj zemlji i ovom gradu bilo više!!!

XS
SM
MD
LG