Dostupni linkovi

Papa Franjo u propovijedi: Nikada više rata


"Nikada više rata", poručo je Papa Franjo danas u Sarajevu, u propovijedi okupljenim desetinama hiljada hodočasnika, služeći svetu misu na otvorenom na stadionu "Asim Ferhatović Hase".

Rekao je da su te riječi još jedan vapaj iz grada i zemlje koji su u nedavnoj prošlosti doživjeli strahovite ratne patnje, pogibije, progone, razaranja.

"Blago mirotvorcima", podsjetio je Papa na riječi Isusa Hrista, koje su, dodao je, uvijek vrijedan poziv. -

Stvarati mir, svojevrsno je umijeće. Blaženi su oni koji siju mir svagdanjim radom. Upravo oni će se zvati sinovima Božijim. Mir je djelo pravde. Novi Zavjet nas uči kako je savršeno djelo pravde: ljubiti bližnjega svoga kao sebe same. Istinska bi pravdenost bila - činiti osobi, narodu, sve ono što bih volio da se čini meni i mom narodu - rekao je Papa.

On je pozvao na praštanje, na osjećaje koji ljudima pomažu da tamo gdje žive, postanu - umjetnici stvaranju mira.

- Ali, mir je Dar Božiji, ne u tako magijskom smislu već upravo u ovome.'On, Hrist, svojim prisustvom, može utisnuti u naša srca takve osjećaje'. Samo ako se pomiri s Bogom, čovjek postaje stvarni mirotvorac - Papine su riječi.

Papa Franjo je molio za milost svima, zalaganje za pravednost, za stvaranje mira a ne rata i nesloge. Jedino to nas čini srećnim i blaženim, poručio je.

XS
SM
MD
LG