Dostupni linkovi

Putin: U snovima ludih Rusija napada NATO


Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da Rusija ne povećava vojne kapacitete van svojih granica, već da samo odgovara na pretnje SAD i NATO.

On je u intervjuu za italijanski dnevnik Korijere dela Sera naveo da ne treba uzeti za ozbiljno spekulacije koje Zapad širi o “nekakvoj ruskoj agresiji“.

Putin je dodao i da je globalni vojni konflikt nezamisliv u modernom svetu.

“Samo luda osoba i samo u snu bi mogla da zamisli da Rusija iznenada napadne NATO. Mislim da pojedine zemlje koriste strah ljudi od Rusije. One žele da odigraju ulogu zemalja na prvoj liniji vatre koje žele da dobiju vojnu, ekonomsku, finansijsku ili neku drugu pomoć“, rekao je Putin.

Ruski lider je pozvao novinare da uporede globalno vojno prisustvo Rusije i SAD, odnosno NATO, kao i namere za povećanje uz napomenu da ruska vojna politika nije globalna, napadna niti agresivna.

Prema njegovim rečima, postoje mali kontigenti ruskih vojnika u Tadžikistanu, na granici sa Avganistanom, ali su oni tu da bi sprečili upad džihadista, što je slučaj i u Kirgistanu, gde ruska avijacija ima bazu, ali na poziv vlasti Kirgistana.

“U suštini, Rusija radi na tome da smanji svoje vojno prisustvo van svojih granica, dok SAD rade obrnuto. Ukinuli smo svoje baze na Kubi, u Vijetnamu... Pozivam vas da objavite u svojim medijima mapu sveta i da označite sve američke baze. Videćete razliku“, istakao je Putin.

Uz napomenu da je potrebno svega 17 minuta da američke rakete iz norveških voda stignu do Moskve, ruski predsednik je rekao da se to ne smatra agresijom.

XS
SM
MD
LG