Dostupni linkovi

Ruska crkva nije protiv kancelarije SPC u Briselu


Starešina Podvorja Moskovske patrijaršije u Beogradu, protojerej Vitalij Tarasjev demantovao je da Ruska pravoslavna crkva (RPC) negativno sagledava odluku Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) o osnivanju kancelarije SPC-a u Briselu.

On je istakao da nije tačno da je ruski patrijarh Kiril uputio pismo patrijarhu srpskom Irineju, u kojem navodno kritikuje SPC zbog nedavne odluke o otvaranju kancelarije u Briselu.

"Takvo pismo ne postoji, niti bi patrijarh Kiril nešto takvog sadržaja potpisao", rekao je otac Vitalij za crkveni Radio "Slovo ljubve".

On je rekao da RPC i sama već dve decenije ima kancelariju u Briselu i da će rado sarađivati sa kancelarijom SPC-a.

On je pisanje pojedinih medija o navodnom nezadovoljstvu RPC-a ocenio kao zloupotrebu Crkve u dnevno-političke svrhe, iznošenjem netačnih informacija, bez ikakve argumentacije, naglasivši da su ovakva pisanja "napad na celokupnu pravoslavnu crkvu, a ne samo na rusku ili na njene pojedine ličnosti".

Pojedini mediji u Srbiji su, pre dva dana, objavili informaciju da je ruski patrijarh uputio pismo patrijarhu srpskom Irineju u kojem navodno kritikuje SPC zbog odluke o otvaranju kancelarije u Briselu.

XS
SM
MD
LG