Dostupni linkovi

Srbija odobrila izručenje Veljka Marića Hrvatskoj


Veljko Marić, koji je u Srbiji osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina, biće izručen Hrvatskoji.

Apelacioni sud u Beogradu donio je rješenje prema kojem se Mariću odobrava izručenje Hrvatskoj, što je Media servisu potvrdio njegov advokat Đorđe Dozet.

"Ne mogu da vam potvrdim datum, ali vam mogu potvrditi da je Apelacioni sud u Beogradu done rešenje po kojem će se to zaista i dogoditi. Danas ili ovih dana, ne mogu vam potvrditi", rekao je Dozet.

Marić, koji već pet godina služi kaznu u Srbiji, nedavno je rekao za Večernji lista da želi da mu se omogući odsluženje kazne u Hrvatskoj.

"Tim političkim igrama, tom prljavom vešu koji se pere preko mojih leđa, trebalo bi konačno da dođe kraj. To je sramota. Umorio sam se govoreći da za taj zločin nisam kriv, sada je jedino važno da me premeste na odsluženje kazne u Hrvatskoj. Što se tiče tog drugog postupka, želio bih da mi se omogući pravedno suđenje u Hrvatskoj pa, ako sam kriv, ležaću u svojoj zemlji", rekao je tada Veljko Marić.

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo na zatvorsku kaznu od 12 godina hrvatskog državljanina Veljka Marića, zbog zločina nad civilima.

Viši sud u Beogradu donio je presudu da je Veljko Marić kriv i da je 31. oktobra 1991. godine u selu u Rastovac u opštini Grubišno Polje kao pripadnik hrvatskih oružanih snaga ubio Petra Slijepčevića.

Vicepremijer Srbije Ivica Dačić rekao je tokom nedavne posjte Zgrebu da očekuju da će vlade dvije države riješiti i slučaj hrvatskog ratnog veterana Veljka Marića.

XS
SM
MD
LG