Dostupni linkovi

Stupio na snagu SSP, počelo novo poglavlje za BiH


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Stupio je na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, potpisan prije sedam godina. Praktično, počinje novo poglavlje za BiH - otvorena je perspektiva sticanja kandidatskog statusa, odnosno članstva u EU. Na tom putu, ovu zemlju čeka provođenje brojnih reformi, prije svega ekonomskih i socijalnih.

Stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju odnosi između BiH i Evropske unije, zasigurno se dižu na jedan mogo značajniji i kavlitetniji nivo, izjavio je u Sarajevu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Poslije susreta sa specijalnim predstavnikom Evropske unije u BIH Larsom Gunnarom Wigemarkom, Zvizdić je kazao da će se svi nivoi vlasti u BiH uključiti u proces koji će se realizirati, kako je predviđeno, u narednih šest godina.

„Bez obzira koliko to možda izgledalo ambiciozno, u ovom trenutku i iz ove perspektive, ja sam veliki optimista. Ako budemo provodili reforme na način da se pokažemo kao kredibilni partneri Evropskoj komisji i EU, mislim da bi krajem ove, ili početkom iduće godine, mogli podnijeti aplikaciju za članstvo u EU.

Na sjednici Vijeća ministara BiH u utorak ćemo formirati tim za izradu mehanizma koordinacije. Taj tim će, u najužoj saradnji sa Direkcijom za evropske integracije i Vijećem ministara BiH, imati kratak rok od 30 dana da na bazi smjernica izradi mehanizam koji će omogućiti ubrzano prihvatanje pravne stečevine EU, u skladu sa zakonodavnim ovlastima svakog nivoa vlasti u BiH“, istakao je Zvizdić

Stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) ne znači samo po sebi prelazak u narednu fazu integracija ali je veoma značajno jer se poštivanjem i provođenjem njegovih odredbi, BiH približava EU i dodatno pokazuje opredjeljenost da ispuni kriterije za članstvo. Počinje nova etapa međusobnih odnosa,a između ostalog uspostaviće se nova tijela za saradnju, podsjeća Osman Topčagić, šef Odsjeka za evropske integracije Ministarstva vanjskih poslova BiH.

„Uspostavlja se Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje, kao tijelo na političkom nivou, uspostavlja se Odbor umjesto privremenog odbora, uspostavlja se sedam pododbora umjesto šest privremenih pododbora. Takođe, Evropski Parlament će imenovati posebnu delegaciju za saradnju sa Parlamentarnom Skupštinom BiH.

Najvažnija stvar je pokretanje procesa evropskih integracija BiH i stavljanje u fokus rada i prioriteta sve ono što znači ispunjavanje uslova kako bi podnijeli aplikaciju za članstvo, a zatim kao i druge zemlje da BiH radi na približavanju u EU“, navodi Topčagić.

Postepenom primjenom odredbi Sporazuma, korist će osjetiti građani a posebno privrednici, naglašava Marina Kavaz - Siručić, glasnogovornica Direkcije za evropske integracije BiH:

Očekivane koristi od stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za građane su u tome da se primjenom odredbi ovog sporazuma povećava poštivanje principa pravde, slobode i sigurnosti, povećava zaštita potrošača. Zakonodavstvo se usklađuje na način da, recimo, proizvodi, tehnička roba na bh. tržištu bude usklađena s propisima i evropskim postupcima standardizacije, zatim se osigurava veća zaštita ličnih podataka i povećava tržišna konkurentnost.

Ako govorimo o privrednicima, dvije direktne koristi od Sporazuma su da stupanjem na snagu naši privrednici mogu pod povoljnim uslovima, ne manjim od onih koji vrijede za preduzeća u Evropskoj uniji, na tržištu Unije otvarati podružnice i osnivati supsidijarna društva, što znači da mogu učestvovati u postupcima javnih nabavki u Evropskoj uniji“, navodi Kavaz-Siručić.

Stupanje na snagu SSP-a pozdravili su najviši dužnosnici EU, dok je Johannes Hahn, komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore za proširenje podsjetio da on donosi nove obaveze, koje trebaju ispuniti vlasti u BiH. Sličnu poruku je uputio i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark. On je kao ključne naveo ekonomske i reforme u sistemu socijalne zaštite, te one koje se odnose na vladavinu prava.

Ocijenivši da mnogi u BiH žele da vide konkretan napredak u odnosima BiH i EU, Vigemark je naglasio da će neophodne reforme morati da budu u skladu sa standardima EU.

Poznato je da pred BiH stoji cijeli set reformi o čemu je politička saglasnost postignuta ali još uvijek nema konkretnog programa, naglašava Jozo Radoš, poslanik Evropskog parlamenta iz Hrvatske:

“Najlakše je prihvatiti nekakve načelne obveze nego te obveze najprije precizirati, što se još nije dogodilo, a pogotovo nakon toga krenuti u njihovu provedbu. Vi ne možete očekivati da će se provoditi nekakva načelna obećanja. Obaveze se moraju pretvoriti u vrlo konkretne zadaće, tada možete očekivati i njihovo provođenje, odnosno praćenje njihovog provođenja. Previše vremena je prošlo, ne tako strašno dugo da bi se taj proces ocijenio negativnim, ali svakako je vrijeme da se ta načelna obećanja o potrebi reformi pretvore u vrlo konkretne zadaće, a nakon toga da se krene s njihovom realizacijom”, smatra Radoš.

Vijeće EU usvojilo je 21. aprila odluku o aktiviranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH, koji je potpisan 16. juna 2008. Do 1. Juna 2015. nije stupio na snagu jer BiH nije ispunjavala preuzete obaveze, prije svega u izmjeni Ustava BiH. Nakon što su prioriteti promijenjeni, i utvrđen tzv. novi pristup EU,stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je prvi značajniji korak na putu Bosne i Hercegovine ka EU. Ili, kako je saopšteno iz Brisela: „Počinje novo poglavlje za BiH“.

XS
SM
MD
LG