Dostupni linkovi

Crnadak: Posjeta Merkel važna za BiH


Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak smatra da posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel Bosni i Hercegovini, koja je zasad nezvanično najavljena, veoma važna sada kada, kako kaže, kreću reforme i stupa na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU.

Ukazao je i da je ta posjeta izuzetno važna, ali da će pravi posao na planu evropskih integracija biti na vlastima u BiH i njenim entitetima.

On je najavio da će od Merkel zatražiti nastavak snažne podrške BiH, te entitetima.

"Izuzetno je važno da podrška koju EU daje bude nastavljena, uz uvažavanje BiH sa svim njenim nadležnostima i različitim kompetencijama. Važno je ta podrška bude i politička, ali i finansijska", naveo je Crnadak u izjavi novinarima u Bijeljini.

Merkel u BiH dolazi u uslovima prijateljstva i dobre atmosfere, a njena posjeta značajna je, kaže, budući da je ona jedna od najzaslužnijih za novi evropski pristup BiH.

"Sve je krenulo kao njemačko-britanska inicijativa, kasnije je to preraslo u evropsku inicijativu. U tom svjetlu, značajno je da sada, kada reforme kreću, kada stupa na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, imamo posjetu na ovako visokom nivou", zaključio je šef bh. diplomatije.

XS
SM
MD
LG