Dostupni linkovi

Turska uveliko ulaže u hrvatski turizam


Pogled na Dubrovnik
Pogled na Dubrovnik

Turski poduzetnici u Hrvatskoj, u prvom redu ulažu u turizam. Kao i domaći i drugi strani investitori i oni su nezadovoljni visokim porezima i sporošću administracije.

Iako se ukupni iznos turskih izravnih investicija u Hrvatsku unazad četvrt stoljeća mjeri u promilima ukupnih stranih izravnih investicija, Turska je sve značajnija kao investitor, sa perspektivom daljeg širenja.

"Ubjedljivo najjača ekonomska aktivnost je turizam. Ona je broj jedan. Sve ostalo je u komparaciji relativno manje. Najveće buduće polje suradnje sa Turskom je energetika. U Slavoniji proizvode električnu energiju od bio mase. Mislim da će Turska i Hrvatska imati veliki potencijal suradnju na tržištima drvene mase i drvenih proizvoda jer je Turska ogroman izvoznik drvene mase, a sama, 70-80 posto toga, uvozi jer je nema dovoljno. Tu su otvorena pitanja prometa. Uglavnom, aspekti su se donekle promijenili sa našim ulaskom u EU", kaže Ivica Horvat, tajnik Hrvatsko-turskog poslovnog kluba.

Hrvatsko primorje
Hrvatsko primorje

Turizam, i to elitni, a ne - kako kaže gospodin Horvat - konfekcijski. Turska Rixos grupa kupila je pred više od deset godina potpuno devastirani dubrovački hotel "Libertas", u njega do sada uložila oko 100 milijuna eura i uvrstila ga u svoj lanac elitnih hotela s pet zvjezdica.

"Vrlo zanimljivo. Neke stvari su jako slične. Mi smo ljudi Mediterana i imamo dosta sličan mentalitet u poslovanju", navodi Savas Inalpolat, zamjenik direktora hotela "Rixos Libertas".

On priznaje da ima problema u poslovanju sa državnom administracijom, ali to pripisuje ostacima socijalističkog nasljeđa i očekuje da će biti prevladano. Rixos grupa za sada ima druge prioritete, ali gospodin Inalpolat rado bi proširio posao u Hrvatskoj.

"Zainteresirani smo za projekt u Kuparima. I sami znate kako je teška situacija sa papirima i dozvolama u Hrvatskoj. U Dubaiu otvaramo drugi hotel. Želja nam je da u Hrvatskoj imamo više hotela. Postoje neke ideje da otvorimo hotel u Zagrebu. Za sada je to sve samo u sferi planova. Svaki trenutak koristimo i razrađujemo strategiju kako taj proces ubrzati", ističe Inalpolat.

"Najveće tursko ulaganje ima tvrtka 'Dogus holding' i to u marine u Šibeniku, Dalmaciji i Zadru, te u hotele u Dubrovniku, Šibeniku, Makarskoj i Zadru", kaže Svjetlana Momčilović, voditeljica Odjela za privlačenje investicija u Sektoru za međunarodne odnose Hrvatske gospodarske komore.

Hotel u Šibeniku sa 69 soba, tri luksuzne vile, barom i amfiteatrom je pred dovršetkom, i biti će otvoren 1. srpnja, a planiraju investirati i u još jedan hotel na zadarskom području.

"Na današnji dan imamo otprilike 200 milijuna eura investicija u turistički biznis u Hrvatskoj. U Hrvatskoj imamo 220 zaposlenih i to su svega šestorica Turci, a sve ostale kolege su Hrvati. Uz ove navedene investicije, kao stratešku investiciju imamo i 11 posto dionica lanca ACI marina", kaže Cem Ecevit, regionalni financijski direktor Dogus grupe.

Zastava Republike Hrvatske
Zastava Republike Hrvatske

Ecevit zadovoljan je suradnjom sa hrvatskim vlastima na svim razinama, naglašavajući da Dogus grupa striktno poštuje propise i obraća se vlastima uvijek sa kompletnom dokumentacijom. A primjedbe?

"Potrebno je izmijeniti propise oko poreza na dodanu vrijednost (PDV). Kada smo došli u Hrvatsku, stopa PDV-a bila je 22 posto, potom je dignuta na 23 posto, a sada je 25 posto. To utječe na novčane tokove kompanije i na investicije, ali i na vas i na mene jer mi kao krajnji korisnici plaćamo taj PDV. Mislim da bi trebalo sniziti stopu PDV-a. Također, možda bi još neke porezne propise trebalo prilagoditi europskim standardima. Međutim, osim ovih primjedbi, mi smo vrlo zadovoljni suradnjom sa središnjim i lokalnim vlastima u Hrvatskoj. Oni podržavaju naša ulaganja i sa njima smo u dobrim odnosima", smatra Cem Ecevit.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori svjesni su tih problema, ali se nadaju da će pozitivne strane koje nudi Hrvatska ipak prevladati.

"Nepredvidivost propisa, posebno u poreznom sustavu, nedovoljna transparentnost, te brojna regulativna i administrativna opterećenja, najčešće jesu zamjerke domaćih i stranih ulagača. S druge strane, moderna infrastruktura, olakšan izlaz na evropska i svjetska tržišta, te izvrsna prometna povezanost, visoko-kvalitetna radna snaga, te dobri uvjeti za ulaganja, samo su neki od razloga za odabir Hrvatske kao ulagačke i poslovne destinacije", konstatira Svjetlana Momčilović.

Nisu sve turske investicije u Hrvatskoj sucess-stories. Nema pomaka oko dovršetka 30 milijuna eura teške investicije u Kliniku za bolesti srca u Dugopolju u splitskom zaleđu. Investitor je turska Alvimedica, jedan od tri najveća europska proizvođača stentova i vlasnik pet kliničkih centara u Nizozemskoj, Italiji i Turskoj.

Iz projekta se povukao partner, globalna zdravstvena organizacija Houston Methodist jer nova uprava te ustanove ima drugačiju viziju poslovanja, u koju se u ovome trenu, ne uklapa klinika u Dugopolju, koja je trebala davati vrhunsku uslugu u zdravstvenom turizmu.

XS
SM
MD
LG