Dostupni linkovi

Turska značajno investira u Makedoniju


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Makedonija bi se uključila u gasovod "Turski tok" ukoliko Brisel i Moskva postignu dogovor oko ovog projekta, izjavio je pre neki dan premijer Nikola Gruevski. On je istakao da su evroatlantske integracija strateški cilj Makedonije i da stoga treba da se time rukovodi u donošenju važnih odluka.

Nedavno je ministar spoljnih poslova, Nikola Poposki, rekao da je Makedonija jedna od zemalja koje imaju interes za ulazak u ovaj projekt.

"Država mora obezbediti dotok gasa jer je to jedan od najčistijih i ekonomski najisplativijih resursa", dodao je Poposki.

Prema njemu, za eventualnu realizaciju su potrebne infrastruktura i finansije, koje Makedonija nema.

"Sve zemlje u regionu su saglasne da postoji potreba za gasom i da u ovom trenutku ne postoji infrastruktura. Bilo koji izvodljivi projekt treba finansije, koje u ovom trenutku te države nemaju. Da se ne bi desilo da se ovaj projekat izjalovi, postoji dobra volja i otvorenost za saradnju sa svima", naveo je Poposki.

Univerzitetski profesor Atanasko Tuneski kaže da je Makedonija energetski zavisna zemlja i da će zbog toga uvoz gasa biti pozitivan korak, i iz ekonomskog i iz ekološkog aspekta, ali dodaje da je zemlja, za sada, još daleko od realizacije takvog projekta.

"Ostaju otvorena sva ona pitanja koja su ostala neodgovorena još od 'Južnog toka'. Zašto mislimo da će turski tok preko Grčke profunkcionisati, ako nije profunkcionisao 'Južni tok' preko Bugarske? Tada smo pričali da se taj projekt zaustavio zbog pritiska Evropske unije na Bugarsku. Sada treba videti da li će možda, u nekom trenutku, taj isti pritisak biti učinjen na Grčku. Grčka je, kao i Bugarska, članica Evropske unije", ističe Tunevski.

Najveća postojeća turska investicija u Makedoniji je investicija kompanije TAV, koja ima koncesiju na jedina dva aerodroma u zemlji, u Skoplju i Ohridu.

Veća ulaganja su izgradnja četiri stambena objekata, od po 40 spratova, u Skoplju, zatim Klinika za oftalmologiju, filijale turske Halkbank, nekoliko supermarketa Ramstor, koji su u vlasništvu kompanije Koch, kao i fabrika za mlečne proizvode Sutash.

Prema podacima s kraja prošle godine, investicije turskih kompanija u Makedoniji su dostigle oko 44 miliona evra, a Turska je među deset najznačajnijih trgovačkih partnera Makedonije.

XS
SM
MD
LG