Dostupni linkovi

U Pločama otkriven spomenik Franji Tuđmanu


Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, visine dva i pol metra, otkriven je u subotu u Pločama, na rivi koja nosi Tuđmanovo ime.

Spomenik su zajedno, skidanjem hrvatske zastave kojom je bio obložen, otkrili predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i Miroslav Tuđman, sin prvog hrvatskog predsjednika, kojemu su pločanski branitelji potom darivali tu zastavu. U trenutku otkrivanja spomenika zazvonila su zvona s obližnje crkve Kraljice Neba i Zemlje, a voditelj programa je preko razglasa uzviknuo "Ustani Franjo".

Karamarko je položio vijenac, a hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović je stavio svijeću ispred brončanog spomenika, koji je odliven je u umjetničkoj ljevaonici "Stuflasser" u talijanskoj Veroni.

Obraćajući se nazočnima, Miroslav Tuđman je istaknuo kako ovim spomenikom Ploče odaju priznanje povjesničaru, političaru i državniku Franji Tuđmanu koji simbolizira nezavisnost, slobodu i samostalnost hrvatske države.

"Ujedno, ovaj je spomenik poruka svima 'onima' da hrvatski narod nije pristao na politiku detuđmanizacije, jer je ta politika imala jedini učinak da je ugrozila hrvatske nacionalne interese, da je nakon godina ponosa i slave posvađala hrvatski narod i dovela hrvatskog čovjeka u jedno beznađe te moralnu i materijalnu krizu, koja je posljedica upravo takve politike", rekao je Tuđman.

Andrija Hebrang u svom je govoru poručio kako je "retuđmanizacija jedini spas za Hrvatsku i izlazak iz sadašnje teške situacije".

XS
SM
MD
LG