Dostupni linkovi

Carsko selo: Mutni poslovi Petra Porošenka


Imovina Petra Porošenka i Igora Kononenka u Radijalnoj 5
Imovina Petra Porošenka i Igora Kononenka u Radijalnoj 5

Maksim Savčuk i Daisy Sindelar

Novinari Radija Slobodna Evropa istraživali su kako je ukrajinski lider došao u posjed vrijednog zemljišta, na povijesnoj lokaciji, u glavnom gradu Ukrajine, da bi izgradio vlastitu vilu.

Dvije reportaže objavljene u TV programu “Šeme” otkrile su da je tokom proteklih sedam godina Petro Porošenko “tiho” prisvojio više od hektara vrijedne zemlje u kijevskoj elitnoj četvrti Pečera, a nedavno je poništio istragu o oštećenjima utvrde iz 18. stoljeća do kojih je došlo zbog konstrukcijskih radova na njegovoj parceli.

Porošenko, koji će uskoro obilježiti prvugodinu mandata, suočava se s rastućim kritikama jer se nije odrekao udjela u poslovima vrijednima milijardu dolara, iako je na političkoj dužnosti, pa samim time u sukobu interesa. Kritičari upozoravaju da nije umanjio politički utjecaj ukrajinskih oligarha, poput Dmitrija Firtaša, koji je prošlog tjedna ustvrdio da je osobno doveo Porošenka na funkciju predsjednika.

Pristaše Porošenka, jednog od najbogatijih Ukrajinaca, čije se bogatstvo procjenjuje na oko 750 milijuna dolara, ističu da je predsjednik obavio “deoligarhizaciju“ zemlje. Ipak, nije ispunio svoja predizborna obećanja da će,dok je u politici,napustiti svoje poslove, odnosno da će svoj udio u poslovnom carstvu prepustiti drugima. Da je “zaboravljivost“ u politici česta pojava, govore i najnovija saznanja o njegovoj imovini, koja otvaraju pitanja o djeljivosti politike od mirisa novca.

Ugodno susjedstvo

Radijalna ulica je kratka, ali prolazi kroz neke od najljepših djelova Kijeva. Smještena je u šumovitom predjelu poznatom kao “carsko selo”. To je dio zaštićene četvrti Pečera koja se proteže duž zapadne obale rijeke Dnipro.

To je područje u kojoj se nalaze dvije povijesne znamenitosti, katedrala Sv Sofija i Pećerska lavra, najstarije pravoslavno svetište Istočnih Slavena). To su UNESCO-vi zaštićeni spomenici kulture, dio svjetske kulturne baštine, zaštićene zakonom, zajedno s 220 hektara zemlje.

Ihor Kononenko
Ihor Kononenko

Unutar “carskog sela” dvije parcele dijele adresu “Radijalna 5”. Jedna je puna građevinskog otpada i pripada Porošenku. Druga, sa suprotne strane ulice, već je ograđena, na njoj je vila i teniski teren. Ona pripada Igoru Kononenku, jednom od Porošenkovih najbližih prijatelja i poslovnih partnera.

Kononenko je zastupnik, trenutno zamjenik šefa Porošenkova bloka u ukrajinskom parlamentu. Ćelav i čvrsto građen, ponekad ga nazvaju "kardinalom u sjeni”. No, 2009, je bio dio gradskih vlasti Kijeva i saveznik tadašnjeg gradonačelnika Leonida Černoveckog, koji je odlučio da se gradska zemlja pokloni tvrtki kojoj je suosnivač Kononenko.

Dugoročni plan?

Kako zaštićeno državno zemljište s tržišnom vrijednošću većom od 25 milijuna dolara besplatno dati u vlasništvo malo poznatoj tvrtki koju vodi gradski zastupnik?

Dokumenti pokazuju daje Kononenko bacio oko na “carsko selo” prije 2003. Tada je sudjelovao u stvaranju “ Zelenbudservisa-K”, društva s ograničenom odgovornošću koje preuzima kontrolu nad državnim zemljištem u četvrti Pečera.

Na tom mjestu su se nalazili državni staklenici s povrćem i skladišta koji su u roku od pet godina premješteni u industrijsku zonu Kijeva.

Olga Kristovnikova, glavni agronom, potvrđuje da je novi kompleks staklenika preseljen u 2008. godini, a da je prethodna adresa bila Radijalna ulica 5.

Snimke Google Eartha iz 2008. godine pokazuju kako se na parceli nalaze staklenici i skladišta. Sada ih više nema, zamijenjeni su Kononenkovom vilom, dok je paracela čiji je vlasnik Porošenko još uvijek prazna.

Veliki posao

U intervjuu za TV program Šeme, Kononenko otvoreno priznaje svoju ulogu u prijenosu vlasništva i prenamjeni područja. "Ja sam se stvarno bavio ovim pitanjem od 2004. godine", kazao je , dodajući da je postupao po nalogu gradskih vlasti, te je tražio novo mjesto za staklenike.

Petro Porošenko
Petro Porošenko

Kada je "Zelenbudservis-K" registriran kao stambena zadruga 2007, zemljište mu je dano besplatno – što je potvrđeno na sjednici gradske skupštine 2009. godine.

Aktivist za ljudska prava Oleksandr Diadjuk kaže da su takve “igre” sa stjecanjem vlasništva nad zemljištem dosegle svoj vrhunac u vrijeme zloglasnog gradonačelnika Černoveckog, ekscentričnog milijunaša koji je dobio nadimak "Kosmos" nakon što je objavio planove za putovanje u svemir sa svojom mačkom.

"Puno vrijednih zemljišta je prebačeno u privatno vlasništvo kroz lažne stambene zadruge", rekao je Diadjuk, dodajući da je stjecanje vlasništva u Radijalnoj 5, "bilo je jedno od najvećih “poslova” u Kijevu.

Nedosljednosti

Postoje brojne nepravilnosti na adresi Radijalna 5, koja je od sjedišta državnog staklenika pretvorena u teren s luksuznim vilama. Zanimljivo je da od 12 članova zadruge “Zelenbudservis-K”, njih najmanje šestoro ima bliske veze s Porošenkom i Kononenkom, uključujući Kononenkovus estru i Porošenkovog političkog savjetnika.

Uz to, Oles Dovhi ,tajnik gradskog vijeća koji je pristao pokrenuti proces prebacivanja zemljišta “Zelenbudservisu-K”, ima bliske veze s Porošenkom.

Tvrtka “Ukrsel”, koja je službeno kupila zemljište u Radijalnoj ulici od “Zelenbudservisa-K”, prije nego je prodano Porošenku i Kononenku, a čije je sjedište bilo u Odesi , ubrzo je nakon prijenosa vlasništva nad tim zemljištem likvidirana krajem 2009. godine.

Kritičare najviše zabrinjava mogućnost da je Porošenko koristio svoj predsjednički utjecaj kako bi onemogućio istragu o prenamjeni zemljišta.

Uništavanje spomenika

Godine 2012, zaposlenici u zaštićenom kulturnom području su alarmirali vlasti kada su vidjeli da su građevinski strojevi počel iskapanje na parceli Radijalna 5 koja pripada Porošenku. U pismu Ministarstvu kulture izražena je zabrinutost da se radovi odvijaju unutar UNESCO-ve zone i svega metar od utvrde iz ranog 18. stoljeća koja je dio povijesne baštine.

Dokument o Porošenkovo vlasništvu zemljišta u centru Kijeva
Dokument o Porošenkovo vlasništvu zemljišta u centru Kijeva

Građevinski radovi nisu zabranjeni na zaštićenom području, ali jesu strogo regulirani i mogu se odvijati samo ako imaju odobrenja iz Odjela za kulturnu baštinu Ministarstva kulture i arheoloških stručnjaka iz Akademije znanosti.

Stručnjaci za očuvanje spomenika pisali su izravno Porošenku, obavještavajući ga o ugroženosti tvrđave. Radovi se obustavljen tek početkom 2013. godine, ali ne prije nego je jedan od zidova utvrde djelomično uništen.

U vrijeme kada je gradnja započela, Porošenko nije imao dozvolu ni od Ministarstva kulture, ni od Akademije znanosti. (Od Akademije je dozvolu dobio tek u decembru 2012, mjesec dana nakon što su počela iskopavanja.)

Kijevsko tužilaštvo je brzo otvorilo kazneni postupak zbog uništenja dijela utvrde, pozivajući se na nacionalne zakone koji štite spomenike kulturne baštine. No, 6. novembra 2014, pet mjeseci nakon Porošenkove predsjedničke inauguracije, postupak je obustavljen.

Olena Jahno, glasnogovornica ureda Tužilaštva, izjavila je da nije bilo osnova za kazneni progon. Osamnaest dana kasnije, 24. novembra, Porošenko stavlja potpis za nastavak radova u “carskom selu”. (Od maja nema znakova da se bilo što radi na toj parceli.)

Porošenko i njegov glasnogovornik Svjatoslav Ceholko odbili su govoriti za TV program “Šeme”. Oleksandr Luckij, bivši zamjenik gradonačelnika Kijeva i saveznik Černoveckog, koji je ovlašten govoriti u ime predsjednika, novinarima Radija Slobodna Evropa koje rade TV program Šeme, dao je preslik građevinske dozvole, ali je kasnije novinaru rekao: "Vi kopate tamo gdje nema ničega za iskopati".

XS
SM
MD
LG