Dostupni linkovi

Srbija: Novinarska udruženja i aktivisti obeležavaju Svetski dan slobode medija


U nedelju se obeležva Svetski dan slobode medija, a novinarska udruženja u Srbiji obeležiće ga akcijom "Pet minuta gromoglasne tišine". Time se ukazuje na težak položaj novinara u Srbiji i probleme sa kojima se mediji suočavaju u svom radu.

NUNS, UNS i Sindikat novinara Srbije pozvali su svoje člasntvo i zaposlene u medijim da od 11:55 do podneva obustave rad. Kao glavni problemi novinara i medija ističu se loš materijalni položaj i nedovoljna zaštićenost novinara, netransparentnost vlasničke strukture medija, kao i korišćenje medija u političke svrhe.

Aktivisti i aktivistkinje pokreta MOJA INICIJATIVA za nedelju u podne su najavili uličnu akciju u centru Beograda, zbog, kako su naveli, problema izveštavanja pojedinih medija koje najviše podseća na ratnohuškačko novinarstvo devedesetih godina.

Nevladina organizacija "Transparentnost Srbija", ukazala je povodom Svetskog dana slobode medija da u Srbiji poslednjih godina ima napretka u pravnom okviru koji uređuje medije, ali da su primena propisa i stanje u praksi loši.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić poručio je, povodom Svetskog dana slobode medija, da država i društvo treba da što pre pronađu odgovore na otvorena pitanja, poput finansiranja medija, njihovog vlasništva i sve učestalije tabloidizacije.

XS
SM
MD
LG