Dostupni linkovi

Šarl Aznavur izdaje novi album u 90. godini


Francuski šansonjer, 90-godišnji Šarl Aznavur će 4. maja izdati novi, 46. po redu albuma, preneli su francuski mediji.

Aznavur je novinarima rekao da je tajna njegove izuzetne vitalnosti pisanje i pevanje.

“Ako prestanem da pissem i pevam, umirem, bar umirem od dosade”, rekao
je šansonjer koji će svoj novi album “Encore” predstaviti na koncertima u Parizu od 15. do 27. septembra.

Aznavur, jermenskog porekla i veoma angazzavan u borbi za priznavanje genocidnog karaktera masakr nad Jermenima za vreme Otomanskog carstva 1915. godine, od 2008. godine je ambasador UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) za Jermeniju.

Pevač, koji veoma ozbiljno shvata tu funkciju, nedavno je odao priznanje poglavaru Rimoktaliccke crkve, papi Franji što je uoči obeležavanja 100 godina od masakra, na svojoj misi rekao da je taj pokolj bio genocid.

“Treba priznati sve genocide kako se ne bi ponavljali. Papa je učinio snažan gest”, rekao je Aznavur i dodao da bi to trebalo da učini i Turska, navodeći da ni Izrael, nad čijim je narodom počinjen genocid, nije još priznao genocid nad Jermenima.

Aznavurovo pravo ime je Šanur Vahinag Aznavurijan. Rođen je u Parizu 22. maja 1924. godine. Poznat je po jedinstvenom tenoru koji s lakochom postiže najdublje i najviše tonove, kao i po melanholičnoj boji glasa.

Glumio je u više od 60 filmova, komponovao je 1.000 pesama, uključujući 150 na engleskom, 100 na italijanskom, 70 na španskom i 50 na nemačkom jeziku. Prodao je visse od 100 miliona nosača zvuka.

Pre dve godine je izdao memoare.

XS
SM
MD
LG