Dostupni linkovi

Rijad: Kralj oduzeo polubratu titulu princa prestolonaslednika


Saudijski kralj Salman oduzeo je danas svom polubratu Makrinu titulu princa prestolonaslednika i imenovao na njegovo mesto svog nećaka, ministra unutrašnjih poslova princa Muhameda bin Najefa.

Bin Najef tako stiče mogućnost da najverovatnije nasledi Salmana. On je u međunarodnim krugovima najpoznatiji kao predvodnik borbe protiv terorizma, a ranije je bio zamenik princa prestolonaslednika.

U kraljevskom dekretu je takođe objavljeno da će kraljev sin, princ Muhamed bin Salman postati zamenik princa prestolonaslednika. Veruje se da on ima tridesetak godina i takođe je ministar odbrane.

Kao zamenik princa prestolonaslednika, on je drugi u naslednom lancu. Smenjeni princ Makrin je najmlađi sin osnivača Saudijske Arabije, pokojnog kralja Abdul-Aziza el Sauda.

Makrin (69) svojevremeno je bio na čelu obaveštajne agencije, ali je u najvećoj meri smatran prolaznom figurom kada se radi o mestu princa prestolonaslednika, tako da njegova smena nije iznenađenje, navodi agencija AP.

Od smrti Abdul-Aziza 1953. na tronu su se smenjivali njegovi sinovi.

Pokojni kralj Abdulah imenovao je Makrina za princa prestolonaslednika, a to je tada odobrio Savet za lojalnost, telo koje čine Abdul-Azizovi sinovi i nekolicina unuka koji glasaju kako bi izabrali kralja i princa prestolonaslednika između sebe.

AP ocenjuje da je Savet za lojalnost, čiji rad je formalizovan pre nego što je Abdulah umro u januaru, najverovatnije konsultovan u vezi sa smenom Makrina.

XS
SM
MD
LG