Dostupni linkovi

Parlament Njemačke: Nad Jermenima izvršen genocid


Predsjednik njemačkog Parlamenta Norbert Lamert izjavio je sinoć u Berlinu da je masakr počinjen nad Jermenima za vrijeme Otomanskog carstva bio genocid i da Njemačka sa svojom nacističkom prošlošću smatra važnim da se izjasni o tom pitanju.

"Mi, Nijemci, ne možemo da dijelimo nikome lekcije o suočavanju sa sopstvenom prošlošću, ali možemo kroz svoje iskustvo da ohrabrimo druge da se suoče sa istorijom čak iako je bolna", rekao je Lamert na početku rasprave o neobavezujućem tekstu o sudbini Jermena za vrijeme Otomanskog carstva.

U tekstu se navodi da sudbina Jermena predstavlja "istorijski primjer o masovnom uništenju, etničkom čišćenju, protjerivanju i genocidu koji su obilježili 20. vijek".

"Ono što je bilo pod Otomanskim carstvom je bio genocid i nije bio posljednji u 20. vijeku", dodao je predsjednik njemačkog Parlamenta, koji treba da usvoji tekst prije ljetnje pauze.

Njemački predsjednik Joakim Gauk opisao je u četvrtak masakr nad Jermenima kao genocid, što je promjena stava Njemačke čiji su zvaničnici do sada izjbegavali da upotrebe taj izraz.

XS
SM
MD
LG