Dostupni linkovi

Umjetnička galerija BiH: Klasici u "Školskom programu"


Djela Mice Todorović
Djela Mice Todorović

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine od utorka (21. april) počela je sa novim projektom pod nazivom "Školski program". Riječ je o seriji izložbi bosanskohercegovačkih klasika iz kolekcije Galerije.

U nemogućnosti da izlaže djela iz bogatog fundusa u mjeri u kojoj bi trebala i željela, Umjetnička galerija BiH trudi se naći rješenja kako učiniti dostupnijim vrijedna djela iz depoa kroz manje izložbene projekte, a sve u cilju stavljanja Galerije u funkciju obrazovnog sistema.

Jedno od izloženih djela Mice Todorović, foto: Zvjezdan Živković
Jedno od izloženih djela Mice Todorović, foto: Zvjezdan Živković

"Školski program" otvara izložba djela Mice Todorović - prve dame bosanskohercegovačke umjetnosti - a nastaviće se sa Behaudinom Selmanovićem i Đokom Mazalićem, budući da se u ovoj godini obilježavaju godišnjice njihovih rođenja i smrti.

"Zahvaljujući svojoj ličnosti, angažmanu, autoritetu u društvu i biografiji, Mica Todorović je uživala takav status da je, čak, i u periodu socrealizma mogla da slika kako želi i tada su nastale njene najbolje slike. Ovom serijom izložbi mi pokušavamo pokazati da postoji neka istorija i prije devedesetih godina", kaže za RSE Maja Abdomerović, kustosica Umjetničke galerije BiH.

Mica Todorović je bila jedan od osnivača Udruženja likovnih umjetnika BiH, Škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu i prva žena umjetnica u bh. Akademiji nauka i umjetnosti. Dobitnica je najvećih nagrada i priznanja u Bosni i Hercegovini i bivšoj Jugoslaviji.

Djela Mice Todorović, foto: Zvjezdan Živković
Djela Mice Todorović, foto: Zvjezdan Živković

"Umjetnička galerija BiH ima najveću kolekciju djela Mice Todorović u Bosni i Hercegovini. Kroz ovih 20-ak slika predstavićemo njen kompletan opus od nekih najranijih radova odmah po završetku studija, tada je bila opčinjena renesansom, zatim smo izložili njene slike iz njenog socijalnog perioda kada je slikala portrete najugroženijih slojeva društva, pa do njenih posljednjih bijelih slika i uljanih pastela - slika mrtve prirode i pejzaža", ističe Abdomerović.

Planirano je da izložbe traju oko mjesec dana. Međutim, neće se smjenjivati jedna sa drugom.

"Zato što će između njih ulaziti već ranije dogovoreni programi, ali ćemo koristiti svaki trenutak da kada je prostor prazan da ga popunimo sa djelima iz kolekcije Galerije. Naša ciljna publika su u ovom slučaju učenici i studenti. Galerija, iako na žalost nije integrisana u obrazovni sistem, naša je obaveza da privučemo sve veći broj omladine koja bi se upoznala sa djelima bh. likovne umjetnosti", zaključuje Maja Abdomerović.

XS
SM
MD
LG