Dostupni linkovi

Komersant: Rusija ne može da očekuje širenje centra u Nišu


Nakon što se Srbija priključila Mehanizmu civilne zaštite EU, Rusija teško može da očekuje da će Humanitarni centar u Nišu biti proširen, a njegovo osoblje dobiti poseban status, na čemu Moskva aktivno radi, piše danas moskovski dnevnik Komersant.

Komersant navodi da je Beograd veoma brzo dobio pozitvan odgovor EU o
pristupanju tom Mehanizmu, "svega nekoliko meseci posle podnošenja
zahteva" i dodaje da su takvu operativnost EU, eksperti povezali sa
namerom Brisela da ne dozvoli širenje delatnosti centra u Nišu, koji
Evropljani i EU smatraju pretečom ruske baze na Balkanu".

Dnevnik podseća da je tokom posete predsednika Vladimira Putina Beogradu trebalo da bude potpisan međuvladin sporazum o uslovima prebivanja osoblja centra u Nišu, ali da se to nije dogodilo jer je srpska strana insistirala da se to pitanje skine sa dnevnog reda.

Pozivajući se na neimenovane izvore bliske Vladi Srbije, Komersant piše da bi "potpisivanje tog dokumenta predviđalo povećanje privilegija za centar i davanje posebnog statusa zaposlenima koji se može okarakterisati kao diplomatski, što bi bio novi faktor zatezanje odnosa Beograda sa Zapadom.

Komersant piše da je ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić pokušao da smiri evropske partnere izjavom da po novom sporazumu sa Rusijom, Rusi u Nišu neće imati diplomatski, već administrativno-tehnički status i dodaje da, međutim, oni taj status već imaju.

Dnevnik zaključuje da nepotpisani srpsko-ruski sporazum o centru u Nišu predviđa u krajnjoj meri preciziranje ovlašćenja i statusa osoblja i dodaje da je ruski diplomatski izvor potvrdio Komersantu da Moskva zaista želi da osoblje u Nišu dobije status analogan dilomatskom "kao što je slučaj u zapadnim bazama".

Komersant dodaje da je Beograd dobio novi signal o tome da treba da se kreće u pravcu Zapada, odmah nakon potpisivanja sporazuma u pismu državnog sekretara SAD Džona Kerija predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću.

XS
SM
MD
LG