Dostupni linkovi

Numanović se konačno oglasio: Nijesam uradio ništa nezakonito


Suad Numanović
Suad Numanović

Slučaj crnogorskog ministra Suada Numanovića već sedmicama ne izlazi iz medijskog fokusa nakon što su objavljene fotografije koje dokumentuju kako se ministar radnim danima vozio džipom sa službenim registarskim tablicama, a vikendom ih mijenjao privatnim, na tuđe ime. Na još jednu zloupotrebu u korišćenju javnih resursa danima su ukazivale političke partije, predstavnici civilnog sektora i medija, ali odgovora od nadležnih i samog ministra nije bilo sve dok se u srijedu novinari nijesu našli u prilici da mu postavljaju pitanja.

Da se ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović u srijedu nije pojavio u sjedištu policijske akademije u Danilovgradu, sa čijom je direktoricom potpisao memorandum o saradnji, javnost bi vjerovatno i dalje bila uskraćena za odgovor na pitanje: da li je zloupotrijebio položaj tako što je službene tablice na vladinom džipu vikendima mijenjao tuđim, privatnim?

RSE: Gospodine ministre, postavio bih Vam pitanje koje možda zvuči šaljivo, a to je - sa kojim ste registarskim tablicama došli na današnji događaj u Danilovgradu?

Numanović: PG CG 029. To morate da pitate vozača koji me vozi jer ja inače ne vozim auto nego moj službeni vozač.

Za to što je crnogorska javnost 20 dana ignorisana u svom pravu da zna da li su tačni medijski napisi o zloupotrebi službenog položaja, zbog čega je tužilaštvo naložilo da se slučaj ispita, ministar ima lakonsko obrazloženje.

“Stav, moj lični i Ministarstva, bio je da svojim bilo kakvim izjavama ne doprinesemo nečemu što bi značilo prejudiciranje stvari prema jednom državnom organu kakvo je tužilaštvo“, rekao je minsitar.

Podsjetimo, iz Inicijative mladih za ljudska prava prikupili su ogroman broj fotografija i dokaza o zloupotrebama službenih automobila, koje su do sada funkcioneri nižeg ranga koristili u privatne svrhe, a što je prolazilo nekažnjeno.

Prvi put zabilježen je slučaj da jedan ministar, koji inače ima pravo da vladin automobil koristi i vikendom, službene tablice u neradnim danima mijenja privatnim, tuđim, što znači da je vozilo saobraćalo sa falsifikovanim ispravama.

Odmah se oglasila crnogorska policija, upozorenjem da ministar Numanović za to nije imao ovlašćenja, nakon čega je državni tužilac naložio izviđaj koji bi, osim prekršajnog, mogao da ima i krivično-pravni epilog.

Lotpica u dvorištu tužilaštva

Za Edina Koljenovića, koordinatora programa Nevladine organizacije Građanska alijansa, loptica jeste u dvorištu tužilaštva za koji se nada da će slučaj ispitati do kraja.

“Ja se iskreno nadam da će nakon ovog slučaja Vlada promijeniti svoj stav prema generalnom problemu zloupotrebe javnih resursa i službenih automobila, između ostalog. To jeste veliki problem u Crnoj Gori. Ne treba zanemariti da su u pitanju milionska sredstva koja se troše na godišnjem nivou a koja se mogu uštedjeti. Na kraju, tužilaštvo svojom odlukom u ovom slučaju može poslati jednu snažnu poruku i obavezati Vladu da snažnije, nekom svojom odlukom ili uredbom, utiče na rješavanje ovog problema“, komentariše Koljenović.

Koljenovćev optimizam, međutim, ne dijeli Miloš Konatar, koordinator za socijalnu politiku iz Građanskog pokreta URA. Za to ima jednostavno objašnjenje:

“Naša prethodna iskustva nam govore da će se sve desiti po staroj poslovici-Tresla se gora, rodio se miš! Ovo je još jedan test za tužilaštvo, da vidimo koliko smo mi stvarno, kao država i kao institucije, sposobni da sankcionišemo prekršaje, pa možda čak i krivičnu odgovornost. Ovo je jedno ruganje građanima Crne Gore, gdje se praktično bilo kakva javna i politička odgovornost ne dovode u pitanje", konstatuje Konatar.

No, kao i Koljenovića i Konatara, i oči ministra Numanovića uprte su u državno tužilaštvo u čije odluke, kako ističe, ima puno povjerenje.

“Vjerujem u državne organe i želim da oni dođu do one prave istine!“, rekao je ministar.

Na pitanje novinara da smatra da u slučaju da se pokaže da je to tačno ima prostora za njegovu ličnu, političku odgovornost i može li to podrazumijevati i njegovu ostavku, ministar Numanović je odgovorio:

“Složićemo se da ministri dolaze i odlaze i ja mislim da to nije roba, ali je veoma bitno ono što ostaje kao rezultat rada iza svakog ministra. Ministar Numanović nije ništa uradio što je mimo zakona i mimo interesa građana Crne Gore“, odgovorio je Numanović.

XS
SM
MD
LG