Dostupni linkovi

Više od 90 odsto Francuza za odlazak Žan-Mari Le Pena


Više od 90 odsto Francuza, među kojima 87 odsto simpatizera francuske ekstremno desničarkog Nacionalnog front, smatra da bi osnivač i počasni predsjednik stranke Žan-Mari Le Pen trebalo da se povuče iz političkog života, rezultati su danas objavljene ankete u francuskim medijima.

Istraživanje je provedeno poslije spora između Le Pena i njegove kćerke Marin Le Pen, sada predsjednice stranke koja je pokrenula disciplinski postupak protiv oca i zatražila da se povuče iz političkog života.

Porodični spor između oca i kćerke traje već neko vreme ali je kulminirao prije nekoliko dana poslije antisemitske izjave Žan-Mari Lepena koji je ponovio stav iznijet 1987. godine da su gasne komore nacista "samo detalj" u Drugom svjetskom ratu. Marin Le Pen se odmah distancirala od očeve izjave navodeći da se "duboko ne slaže s njim".

Većina Francuza, njih 56 odsto, smatra da bi odlazak 86-ogodišnjeg Le Pena poboljšao imidž stranke i da medijska pažnja koju ima posljednjih dana, nije dobra za Nacionalni front.

Od preuzimanje stranke 2011. Marin Le Pen je radila na otklanjanju antisemitskog i rasističkog imidža stranke, marginalizujući stare članove privržene njenom ocu.

XS
SM
MD
LG