Dostupni linkovi

Francuska: Optužnica protiv HSBC zbog pranja novca


Francusko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv najveće britanske banke HSBC za saučesništvo u utaji poreza i pranju novca.

Tužilaštvo je zatražilo kauciju od jedne milijarde evra.

"HSBC holding smatra da je odluka francuskog pravosuđa neosnovana i traženi novac neopravdan. Banka namerava da uloži žalbu na tu odluku", saopštila je ta banka sa sedištem u Londonu.

Odluka francuskog suda dolazi posle otkrivanja da je švajcarski ogranak HSBC-a pomagao bogatim klijentima, kao što su političari i industrijalci, da sakriju milone dolara kako bi izbegli plaćanje poreza.

"Ono što zameramo sedištu banke je nedostatak nadzora njenih podružnica posebno u Švajcarskoj", naveli su francuski istražitelji koji sumnjaju da je HSBC koristio razne fondove i fiktivne kompanije kako bi njeni bogati klijenti izbegli plaćanje poreza.

Poreski skandal je otkrio pariski list Mond, koji je sproveo istragu nazvanu Svisliks, na osnovu podataka banke HSBC sa sedištem u Ženevi, koje je 2007. godine ukrao bivši bankarski službenik, francusko-italijanski programer Erve Falsijani.

Prema pariskom Mondu, od 9. novembra 2006. do 31. marta 2007. godine, oko 180,6 miliona evra bilo je u tranzitu u švajcarskoj banci HSBC u Ženevi. Taj novac je bio sakriven, između ostalog i u ofšor firmama u Panami i na Britanskim Devičanskim ostrvima.

Procenjuje se da više od pet milijardi evra od 9.000 klijenata nije prijavljeno francuskoj poreskoj upravi.

XS
SM
MD
LG