Dostupni linkovi

Radnici Konfekcije "Borac": Krenućemo pješice u Sarajevo


Radnici Konfekcije 'Borac'
Radnici Konfekcije 'Borac'

Obespravljeni radnici Konfekcije “Borac” iz Travnika, koji su godinama bez plaća i uvezanog radnog staža, okupili su se i u petak spred ulaza u ovo poduzeće. Ukoliko u narednim danima njihov status ne bude riješen, tvrde kako će biti primorani da se 13. aprila pješice upute prema Sarajevu, kako bi svoja prava zatražili na protestima ispred zgrade Federalne vlade.

Među radnicima koji se pripremaju na sarajevske proteste je i Edin Melić, koji se zaposlio u Konfekciji “Borac” 1983. godine. Danas je samo jedan od 177 radnika koji su ostali bez posla, uplaćenih doprinosa i zdravstvenog osiguranja. Melić kaže da nakon protesta održanih proteklih dana u Travniku, radnici nemaju drugog izlaza osim da se upute prema Sarajevu kako bi svoja prava zatražili od Vlade Federacije.

„Naši problemi traju 15 godina, a duguje nam se 26 plata. Petnaest godina država se igrala s nama kako je htjela, pa je sada došao red da se i mi malo poigramo sa državom i da probamo pred Vladom Federacije ostvariti svoja prava“, kaže Melić.

Kako bi se izborili za svoja prava, na ulicu su primorani izlaziti uposlenici dijela poduzeća koji je ostao u državnom vlasništvu. Više od 1.000 njihovih kolega uspjelo je sačuvati radna mjesta i zasposliti se u privatnim firmama koje rade u iznamljenim prostorima Konfekcije “Borac”. Sreću da nastavi sa radom nije imala Nermina Šehić, pa se i ona priprema na proteste u Sarajevu.

„Prije tri godine smo prestali sa radom. Samo su nas poslali kući i nikad nas niko nije pozvao. Ne znam šta će dalje biti, ali se nadam da će sve biti riješeno u našu korist“, naglasila je ona.

Upravi ruke vezane

Da status radnika može biti riješen bez daljnjih protesta tvrdi direktor konfekcije “Borac” Bakir Hadžijunuzović. On je ponovio kako radni staž za 177 radnika može biti uvezan novcem od prodaje Hotela “Lipa” u Travniku, ali je podsjetio da Porezna uprava Federacije traži da ovim novcem bude isplaćen dug iz prethodnog perioda.

„Od prodaje ovog hotela nama je pripalo 2,3 miliona konvertibilnih maraka. Problem je nastao jer Porezna uprava Federacije BiH želi rasporediti taj novac na period od 2003. do 2009, a Uprava preduzeća želi da uveže radni staž radnicima koji su ostali u 'Borcu' do 2015. Želimo trajno riješiti stanje 40 ljudi koji imaju uvjete za penziju te za 42 oboljela radnika, a ostale da uputimo na biro za zapošljavanje kako bi imali kakvu-takvu zaštitu“, kaže Hadžijunuzović.

Prema njegovim riječima, upravi Konfekcije „Borac“ ruke su vezane jer prozivodnje nema, a računi su blokirani.

„Nalazimo se u apsurdnoj situaciji. Ništa ne prozivodimo te smo trenutno samo servis našim radnicima koji su na čekanju“, kaže Hadžijunuzović.

Predsjednik sindikata Konfekcije “Borac” Samir Zahirović tvrdi kako su pregovori sa predstavnicima Porezne uprave završeni bezuspješno te da radnici neće odustati od protesta ispred Federalne vlade.

„Upućivao sam brojne dopise da su radnici gladni, da nemaju 26 plata i da im je neuvezan staž... Nećemo otići ispred zgrade Vlade Federacije BiH dok se ne uveže staž za ove radnike koje očigledno niko ne želi“, kazao je Zahirović.

On naglašava da radnici ovog nekadašnjeg tekstilnog giganta ne traže ništa od Vlade Federacije, niti od Vlade SBK, nego zahtjevaju da novac od prodaje Hotela „Lipa“ bude preraspoređen za uvezivanje staža radnicima.

XS
SM
MD
LG