Dostupni linkovi

Miščević o poseti Mogerini: Kosovo, ne Rusija, ostaje pitanje broj jedan


Tanja Miščević
Tanja Miščević

Pitanje usklađivanja srpske politike prema Rusiji, sa politikom Evropske unije, ne mora dominirati u razgovorima šefice evropske diplomatije Federika Mogerini u petak u Beogradu. Za RSE to je izjavila šefica srpskog pregovačkog tima Tanja Miščević. Da normalizacija odnosa sa Kosovom ostaje tema broj jedan, kaže Miščević, vidi se i po tome što u Beograd Mogerini dolazi iz Prištine. Takođe, u Srbiju stiže upravo u trenutku završetka skrininga srpskog zakonodavstva, što, podvlači Miščević, predstavlja završnicu procesa koji se neformalno označava i kao finale prve faze u procesu pregovara. Pri tome pitanje odnosa sa Kosovom ne bi trebalo tretirati kao uslov, podvlači Miščević.

„Ne bih ja rekla uslov, koji je zapravo suština normalnog života nas svih u regionu. Dakle, regionalna saradnja se danas zaista posmatra sve više kao potreba normalnog života.“

RSE: Kada govorimo o skriningu, koja pitanja ostaju problematična?


Miščević: Ono što jeste zajedničko i mogu da kažem da je najveća manjkavost, iako već sada imamo zavidan nivo usklađenosti, fali nam implementacija. Fali nam da dokažemo da svi ti dobro prihvaćeni zakoni, uneti u domaće pravo, standardi EU, zaista postaju ono što je mera našeg razvoja, našeg uspeha, normalnog života.

RSE: Očekujete li da će Mogerini insistirati i ovog puta na pitanju usklađivanja politike prema Rusiji sa politikom EU?


Miščević: To je najmanje pravo iz akija, jer kao što znate u ovoj oblasti ne postoji potpuna jednoobraznost država članica u zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, nema standarda kakvi su oni u nekim drugim oblastima poput životne sredine, poljoprivrede i sl. Ono o čemu smo i razgovarali tokom skrininga je usklađivanje do momenta ulaska u članstvo, kada smo jedna od država koja donosi odluku o spoljno političkim stavovima. Ne mislim da će to biti suštinki važno pitanje na kojem će se tokom posete gospođe Mogerini insistirati.

RSE: U ovom političkom trenutku, mislite li da na primer Mogerini u Beogradu može ili će više insistirati na usklađivanju te spoljne politike prema Rusiji ili normalizaciji odnosa sa Kosovom. Šta bi u ovom trenutku mogao biti veći prioritet?

Miščević: Ja bih rekla da će svakako prva i osnovna stvar, s obzirom da je ona prvo u Prištini, pa u Beogradu, da će to biti jedna od ključnih tema ili možda tema koja će se pod tačkom jedan otvarati i tokom razgovora i u Beogradu i u Prištini. Za ostale teme, ne znam zaista koliko će se duboko i široko u tu raspravu otići, ali sigurno da će poruka biti ista kakvu sam i ja vama ovde rekla, a to je da potpuno razumemo svoju obavezu postupnog usklađivanja.

RSE: Da li to može biti dobar znak za otvaranje prvih poglavlja i u kom periodu?

Miščević: Ja se prva nadam da je ovo jedan fini i dobar momentum i za otvaranje prvih poglavlja. Da smo mi za to spremni pokazali smo u avgustu prođle godine. Tada smo već pripremili pregovaračku poziciju za pogavlje o finansijskoj kontroli, poglavlje 32. Radimo i dalje. Odluku o tome donose države članice, naše je da pokažemo spremnost, a ja mislim da smo je pokazali.

XS
SM
MD
LG